İşletmelerin düşük KDV'li ürünler üzerinden fiş keserek vergi ödemekten kaçınma girişimlerine karşı yeni bir ihbar sistemi devreye alındı. Bakanlık, bu sisteme dahil olan vatandaşlara ödül olarak iki aşamada para ödeyecek.

Bakan Mehmet Şimşek, KDV kaçakçılığının artan boyutlarına dikkat çekerek, bu konuda alınacak yeni tedbirleri açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu tedbirler kapsamında vatandaşların aktif rol almasını istiyor. İşletmelerin yüksek KDV'li ürünler yerine düşük KDV'li ürünlerin fiyatları üzerinden fiş keserek vergi ödemeden kaçındığını belirten Bakan Şimşek, bu durumun bütçeye ciddi zararlar verdiğini ifade etti.

Isparta'da Acil Kan Aranıyor Isparta'da Acil Kan Aranıyor

Son zamanlarda vergi artışlarıyla birlikte vergi kaçakçılığının arttığı gözlemlenirken, Bakanlık bu konuda denetimleri sıkılaştırmıştı. Özellikle hijyen ürünlerindeki KDV oranının yüzde 8'den yüzde 20'ye, bazı ürünlerdeki KDV oranlarının da yüzde 20 olarak belirlenmesiyle vergi kaçakçılığı tavan yapmıştı.

İhbar Eden Vatandaşlara Ödeme

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni ihbar sistemiyle, vergi kayıplarını bildiren vatandaşlara ödenecek ihbar ikramiyesinin detayları da belli oldu. İhbarcı vatandaşın ikramiyesi, verdiği bilgilerin doğruluğuna göre verginin ve vergi ziyaı cezasının %10'u üzerinden hesaplanacak.

Bu ikramiyenin bir bölümü ihbarcıya nakit olarak peşin ödenirken, kalan kısmı ise vergi kaçağından tahsil edilen miktarla birlikte verilecek. Bu yeni sistemin, vergi kaçakçılığının önlenmesinde etkili bir yöntem olması bekleniyor.

Haber Merkezi