Viop, Borsa İstanbul’da işlem görmekte olan sermaye piyasası araçları için düzenlenen vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ve farklı türev araçlarının elektronik olarak alım satım işlemlerinin yapıldığı piyasalara verilen genel isimdir. Viop açılımı, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasının kısaltılmış halidir. Bunun yanında özellikle son zamanlarda ivme kazanmıştır. Yatırımcı tabanı önemli bir şekilde gelişmektedir. Viop piyasası yatırımcının takip ettiği bir para piyasadır.

Viop piyasası günümüzde çok fazla ilgi gören piyasalardan biridir. Bu nedenle yeni başlayanlar için bu durum iyi bir referans noktası olarak ele alınabilir. Viop piyasasının potansiyel getirilerinden faydalanmak isteyenlerin türev piyasası olma özelliğine sahip olan Viop ile ilgili bilgi sahibi olması gerekir. Bunun yanında Viop piyasası işlem esasları da bilinmelidir. Bunun nedeni ise spot piyasalar ile türev piyasalar arasında farklılık olmasıdır.

VİOP Nedir?

Viop nedir yatırımcıların araştırdığı konular arasında yer alır. Viop piyasası, piyasadaki türev ürünler ile global standartlara uygun bir hal almıştır. Vadeli işlem sözleşmelerinde miktar, vade, fiyat unsurları, nitelik gibi unsurlar standart olarak ele alınır. Vadeli işlem sözleşmelerindeki dayanak varlık grubu değişkenlik gösterse de unsurlar he zaman standarttır.

Borsa İstanbul piyasası içerisinde işlem gören finansal enstrümanlar ile farklı türev ürünler VİOP piyasasında da işlem görür. Dövizler, BİST 30 endeksi, BİST 30 endeks hisseleri, kıymetli madenler, enerji, faiz bu ürün gruplarında yer alır. Bu çeşitlilik sayesinde spekülatif kazanç, risk yönetimi gibi konularda spot piyasada işlem yapmak mümkün olur.

Çatı Tamiri Fiyatları Çatı Tamiri Fiyatları

VİOP Özellikleri Nelerdir?

VİOP, Borsa İstanbul’da faaliyet göstermekte olan güvenilir piyasalar arasında yer alır. Bunun yanında son derece şeffaftır. Viop piyasası ile spot piyasa enstrümanlarına düşük olarak yatırım yapmak mümkün olur. Spot piyasa varlıklarına daha az yatırım sağlayan kaldıraç sistemine sahiptir.

Portföy yönetimi mevcuttur. Nakit teminatlar sayesinde bütün TL pozisyonların faiz geliri elde etmesi sağlanır. Spot piyasa varlıklarının az maliyet ile risk yönetimi yapılmasına olanak sağlar. Yatırımcılar Viop finansal okur yazar eğitimi alabilirler. Oldukça geniş yelpazede finansal ürün yatırım olanağı da bulunur.