YEREL MEDYA SEMİNERİ NOTLARI…

 

 

YARGI BAĞIMSIZLIĞI MI, YOKSA MEDYA BAĞIMSIZLIĞI MI ?...

 

                                                 Hakan YAMAN – Zeki TARHAN yazıyor

                                                -------------------------------------------------------

 

                                                               İKİNCİ BÖLÜM

 

                       Birinci oturumun panelistlerinden UMUT VAKFI  Onursal Mütevellisi-Milliyet Gazetesi Yazarı Nail GÜRELİ, konuşması sırasında; yargı bağımsızlığından söz ederken, katılımcılar arasında mini bir referanduma başvurdu. Yerel Medya mensuplarına şu soruyu yöneltmişti: YARGI BAĞIMSIZLIĞI MI, YOKSA MEDYA BAĞIMSIZLIĞI MI?  Çoğunluk, “MEDYA BAĞIMSIZLIĞI” dedi.

                    Usta Gazeteci Nail GÜRELİ, Yargı Bağımsızlığının önemine değindi ve önceliğin Yargı bağımsızlığında olması gerektiğini anlattı…Bu konuda ilk sözü, Isparta Yerel Medyasından Zeki Tarhan ALDI. Tarhan konuşmasında şöyle diyordu: “…Nail Hocamızın yargı önceliğini anlıyoruz.Ama ben bu görüşe kısmen katılıyor,kısmen katılmıyorum. Bugün ülkemizde kuvvetler ayrılığı prensibi, hemen hemen kâğıt üstünde kalmış gibi. Yasama ve yargı erkleri, yürütme organının etkisinde olduğunu görüyor ve de yaşıyoruz…Böyle bir ortamda, Dördüncü güç olarak genel kabulgörmüş medyanın, bugün dünyada birinci güç olduğu bile tartışılmaktadır. Amerikan Merkezi Otoritesini sarsan ve dünyayı ayağa kaldıran belgeleri, dünya kamuoyunun bilgisine sunan elektronik medya olmuştur.

                   Yasama ve yargının, yürütme organının etki alanına girdiği bir süreçte, özgür ve bağımsız medyanın önemi, çok iyi anlaşılacaktır. Merkezi otoritenin güdümüne yada etki alanına kısmen bile olsa girmemiş olan özgür ve de bağımsız medya, yargıya da yardımcı olacaktır. Bağımsız medyanın kapıları tamamen kapanmamış, kısmen de olsa aralık bırakılmışsa, o aralanan kapıdan medya başını rahatça çıkarabilir ve kamuoyunun doğru bilgi ve doğru haber almasını sağlayabilir, işlevini kısmen de olsa yerine getirebilir…”

                                                                     ***

                Nail GÜRELİ ise; Yargı bağımsız olsaydı, bugün Silivri olayları yaşanmaz, onlarca medya mensubu Silivri’de olmazdıdiyordu…

              

                                                  DEVAM EDECEK…