Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, sıfır aracın dört kapısının sökülüp takılmasının ekonomik değeri düşüren gizli ayıp olduğunu, aracın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesi gerektiğine hükmetti.

Bilgiye göre, R.D., 2020 model aracını 23.09.2020 tarihinde 175 bin lira bedelle bir otomobil firmasından satın aldı. Ancak kısa bir süre sonra aracın kapılarından şüphelenen R.D., 10.10.2020 ve 21.10.2020 tarihlerinde iki farklı ekspertiz şirketinden rapor aldı. Bu raporlara göre aracın dört kapısının sökülüp takıldığının tespit edildiğini belirten R.D., aracın gizli ayıplı olduğunu ve misli ile değiştirilmesi gerektiğini iddia ederek dava açtı.

Davalı firma ise davanın zamanaşımına uğradığını öne sürdü ve aracın kapılarının sökülüp takılmadığını savundu. Ancak mahkeme, davalının iddialarını reddederek, dava konusu aracın ayıpsız misli bir araç ile değiştirilmesine karar verdi.

Davalı firma, bölge adliye mahkemesine başvurarak yerel mahkemenin kararının kaldırılmasını talep etti. Ancak bölge adliye mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onadı. Bunun üzerine davalı firma, Yargıtay'a başvurdu.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yapılan incelemeler sonucunda davacının aracının ayıplı olduğu ve ayıpsız benzeri ile değiştirilmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme, davacının sıfır aracını satın alırken beklentilerine uygun bir şekilde kullanabilmesi için aracın dört kapısının sökülüp takılmasının ekonomik değeri düşüren gizli ayıp niteliğinde olduğunu belirtti.

Burdur'da Su Deposuna Kadın Düştü Burdur'da Su Deposuna Kadın Düştü

Bu doğrultuda, Yargıtay, davacının 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 11/1. maddesinde düzenlenen seçimlik haklarından biri olan aracın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesine karar verdi. Mahkeme, davalının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi gerektiğini belirterek, kararı bozdu. Yargıtay'ın bu kararı, sıfır araç alımında yaşanan sorunlarla ilgili birçok tüketiciyi ilgilendirecek nitelikte