Toplumsal değişimler ve değişen yaşam koşulları insanların giyim tarzını da etkileyebiliyor. Bu değişimler zamanla bazı mesleklerin bitmesine veya değişmesine neden oluyor. Etkilenen mesleklerden biri de kuru temizleme işletmeleri oldu. Eskilerden Isparta’da birçok insan takım elbise giyiliyordu. Özellikle memur ve öğrenciler için takım elbise zorunlu iken yeni yönetmelikle serbest kıyafete geçildi. Zamanla gerçekleşen bu değişim kentte kuru temizlemecilere olan talebi azalttı.

Isparta'da 30 yıldan fazla süredir kuru temizleme işiyle uğraşan Mehmet Üre, bu değişimi yakından yaşayan işletmecilerden biri. Üre, yıllar içinde kuru temizlemeye olan talebin önemli ölçüde azaldığını belirtiyor. Bu durumu, özellikle memurların ve öğrencilerin serbest kıyafetlere geçmesiyle ilişkilendiriyor. Ayrıca, vatandaşların giyim tarzlarının da değiştiğine dikkat çekiyor.

Memurların ve öğrencilerin resmi giyim alışkanlıklarını terk etmesi, kuru temizleme işletmelerinin müşteri kaybına uğramasına neden oluyor. Özellikle takım elbise, ceket ve kravat gibi giysilere olan talep azalırken, spor kıyafetlere yönelik talep artıyor. Bu durum, kuru temizleme işletmelerinin iş hacmini olumsuz etkiliyor.

Mehmet Üre, bu değişen talebe ayak uydurabilmek için işletmesini yeniden yapılandırmak zorunda kaldığını ifade ediyor. Artık sadece klasik giyim eşyalarını temizlemekle kalmayıp, spor kıyafetler ve günlük giyim ürünlerine de hizmet vermek zorunda olduklarını belirtiyor.

Isparta'da Alkollü Sürücüler Denetimlerde Yakalandı Isparta'da Alkollü Sürücüler Denetimlerde Yakalandı

Isparta'da kuru temizleme işi gibi diğer geleneksel mesleklerin de yaşadığı bu değişim, şehirdeki giyim tercihlerinin nasıl bir etki yarattığını gösteriyor. Bu durum, işletmecilerin esneklik ve yenilikçilik gerektiren yeni pazar koşullarına ayak uydurma ihtiyacını ortaya koyuyor. / Sedat Cican