Bu yeni sistemin amacı sahte altın satışlarının önüne geçmek. İşte detaylar:

  • Yeni sistem, sahte altınlarla mücadele ve altın ürünlerinin güvenirliğini artırmayı hedefliyor. Buna göre, bütün gram altınlar ambalaj içinde ve sertifikalı olarak satılacak.

  • Darphane Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz, yeni sistemle ilgili olarak şunları açıkladı: "Üreticisi, üretim tarihi, üretim yeri, saflık ayarı, ağırlığı, seri numarası ve benzeri bilgiler, darphane tarafından verilecek benzersiz bir kod ile her bir ürüne işlenecek ve bu aynı kod ile darphaneye kayıt altına alınacak."

    Konut Kredisi Faiz Oranları Hızla Yükseliyor Konut Kredisi Faiz Oranları Hızla Yükseliyor
  • Bu kıymetli maden takip sistemi, bir gram ve üzeri altınlar için geçerli olacak. Yani kuyumculardan alınan altın kolye, küpe, bilezik ve diğer cumhuriyet altınlarını kapsamayacak.

  • Sistem devreye girdikten sonra satılan her gram altının üzerinde ona özel bir kod bulunacak. Bu kodlar, sahte altınların piyasada dolaşmasını zorlaştıracak ve güvenilirliği artıracak.

  • Yeni sistem, sadece altın için değil, farklı kıymetli madenler için de geçerli olacak. Rafineler tarafından üretilen 1 gram ve üzerindeki altın, gümüş, platin ve paladyumun hepsinin ambalajlarına standart getirilecek.

Bu gelişme, altın piyasasında daha fazla şeffaflık ve güvenin sağlanmasına yardımcı olacak ve sahte altın satışlarının önüne geçilmesine katkıda bulunacak