Türkiye'de trafik güvenliği alanında önemli bir değişiklik gerçekleşti. Karayolları Trafik Yönetmeliği, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi ve araç plakalarına ek güvenlik önlemleri getirildi. Bu kapsamda yönetmeliğin 35'inci maddesinin üçüncü fıkrası tamamen değiştirildi.

Yapılan değişiklikle araç sahipleri, plakalarda bulunan il kodu ile harf grubu arasındaki alana 15x15 mm boyutunda kare kod yaptırmak zorunda kalacak. Ayrıca plakanın basıldığı yıl ile başlayan ve 12 punto büyüklüğünde 12 haneli seri numarası da eklenerek plakaların güvenliği artırılmış oldu. Bu değişiklikle birlikte plaka değişikliği gerektiren işlemlerde, eski plakaların yerine yeni güvenlik önlemleri içeren plakalar takılacak.

Isparta'da 38 Yıllık Usta Lezzet Sırrını Açıkladı Isparta'da 38 Yıllık Usta Lezzet Sırrını Açıkladı

Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer, bu konuda yaptığı açıklamada, "Eğer ki TÜVTÜRK’e gittiği zaman plakadan geçmezse veya alım satımlarda geçmezse, Noterler Birliği’nden alınan kağıt ile plaka kağıdı üzerindeki referans numarasını eşleştirmek zorunda olacak" dedi.

Özer ayrıca, plakalara eklenen kare kodun trafik güvenliğine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Sahte plaka kullanımının önüne geçmeyi amaçlayan bu uygulama ile araç takibi, kontrolü, ve sahte plaka kullanımının tespiti daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Plakalardaki kare kod uygulamasının, trafik güvenliğini artırmak adına önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Haber Merkezi