MEVDUAT FAİZİNDE SON DURUM

Şu anda bankalarda değişmekle birlikte ortalama mevduat faiz oranları yüzde 44-48 bandındadır.

Şu anda bankada 100 bin TL parası olan bir kişinin ortalama yüzde 45 faiz oranı ile aylık kazancı 3.5 bin TL tutarındadır.

Son verilere göre, 100 bin liranın aylık getirisi hesaplandı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı enflasyon raporu sunumunda, mevduat faizlerinde yeniden artışın başladığına işaret etmişti. Özellikle geçen yılın son aylarında yüzde 50'yi aşan mevduat faizleri, ocak ayında düşüş yaşamıştı. Ancak, şu anda bankalarda faiz oranları yüzde 50 seviyesine kadar yükseldi.

Yüksek mevduat faizlerindeki artışın nedeni, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının tesis ettiği zorunlu karşılıklara faiz uygulanmasıdır. Bu durum, piyasada mevduat faizlerinin yeniden yükselmesine neden olmuştur.

Şu anda bankalarda ortalama mevduat faiz oranları yüzde 44-48 bandında seyrediyor. Özellikle 92-120 gün vade aralığı için faiz oranları daha yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Bu dönemde bağlanacak mevduatlar için yüksek faiz oranı sunulmaktadır.

Belediye Meclisi Mayıs ayının ilk toplantısını yaptı Belediye Meclisi Mayıs ayının ilk toplantısını yaptı

Yüksek faiz veren bankalar genellikle Merkez Bankası rasyosunu tutturamayan bankalardır. Bu bankalar, rasyoyu sağlayabilmek adına daha yüksek faiz oranları sunmaktadırlar. Ancak, 31 Mart seçimine kadar faiz artışı beklenmemektedir. Ancak, enflasyonist döngü kırılamazsa, bu durumda enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışlarına gidilebilir