6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından herkes deprem riskli en az olan illere yoğun ilgi göstermeye başladı. Uzmanlar ise en risksiz şehirleri açıkladı. Nevşehir, Niğde, Rize, Aksaray, Karaman en risksiz iller olarak belirlendi.

Altın Fiyatları Yeniden Düşüşte Altın Fiyatları Yeniden Düşüşte

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), deprem üreten fay hatlarına ilişkin yaptıkları araştırmalar sonucunda 450 diri fay hattı olduğunu açıkladı. Bu araştırmayı haritaya döken uzmanlar Türkiye Diri Fay Haritasını vatandaşlara sundu.

Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de 5,5 ve üzerinde deprem etkisi yaratacak 485 tane diri fay hattı olduğu saptandı. Bu kapsamda en risksiz bölgeler tespit edildi.

Araştırmalar, bazı şehirlerin çok riskli olduğunu ortaya koyarken bazılarının ise en risksiz bölgeler olduğunu gösterdi. Haritaya göre kırmızı renkli olan alanlar en riskli birinci alanlar, pembe renkli olanlar ikinci derecede riskli alanlar, sarı olanlar üçüncü ve en az riskli alanlar olarak kamuoyu ile paylaşıldı.

BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ OLAN ŞEHİRLER

Birinci derece riskli olan şehirler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt yer aldı.

Türkiye’de 3 büyük fay hattı bulunurken bunlar, Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olarak açıklandı.

İKİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ OLAN ŞEHİRLER

İkinci derece risk grubunda ise Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum yer aldı.

ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ OLAN ŞEHİRLER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir üçüncü derece deprem riski taşıyan iller olarak kayıtlara geçti.

EN AZ RİSK O ŞEHİRLERDE

Dördüncü ve beşinci grupta yer alan en az risk taşıyan iller ise şöyle:

Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Edirne, Ankara, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman.

DİRİ FAY HARİTALARI