Operatörlerin numara taşıma sürecini kısıtlamalarını ele alan bu karar, milyonlarca cep telefonu kullanıcısını ilgilendiriyor.

Zamların cep telefonu hatlarını da etkilemesiyle birlikte birçok operatörde internet ve konuşma ücretlerinde rekor artışlar yaşanmıştı. Bu durumdan etkilenmek istemeyen kişiler, daha uygun tarifeler sunan diğer operatörlere geçmeye başlamıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla numara taşımanın mülkiyet hakkı ihlali olduğuna hükmedildi.

Operatörler, mahkemeye 25 yıllığına kapatılan kodların diğer şirketlere açılmasının kendileri açısından mali riskler doğurabileceğini ifade etmişti. Yüksek Mahkeme, operatörleri haklı buldu ve numara taşımanın ekonomik hakları kısıtlayacağını ve mülkiyet hakkına müdahale anlamına geleceğini belirtti.

Mahkemenin açıklamasında, 2008 yılında yapılan değişiklik öncesine ilişkin olarak idarenin doğrudan numara taşınabilirliğine ilişkin açık bir kanuni düzenleme ihdas etmeden yönetmelikle mezkur müesseseye uygulanırlık kazandırılmasının kanun hükmünün öngörülebilir olmayan genişletici yorumuna dayandığı ifade edildi.

Dolayısıyla mülkiyet hakkına yapılan müdahalenin Anayasa'nın 13. ve 35. maddelerine aykırı olduğu sonucuna varıldı. Bu kararla birlikte, operatörlerin numara taşıma sürecini kısıtlamasının önüne geçilmiş oldu.

Isparta'da Salyangoz Avlayan Kişiye Ciddi Para Cezası Isparta'da Salyangoz Avlayan Kişiye Ciddi Para Cezası

Haber Merkezi