Ülke geneli yüz binlerce araç sahibini yakından ilgilendiren önemli gelişmeler geldi. Buna göre vatandaşlar tarafından belirli periyotlarda gerçekleştirilen araba muayeneleri şimdilerde ise farklı değişikliklerle gündeme geldi.

Gerçekleştirilen işlemler merak konusu olurken araba lastikleriyle ilgili bilgilendirmeler de yapıldı. TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklamada muayene sırasında lastik kontrolü yapılmadığı bildirildi.

Araç muayenesinde yaz lastiği veya kış lastiği kontrolü yapılmadığı belirtildi. Ayrıca TÜVTÜRK tarafından yapılan duyuruda muayenede dikkat edilen unsurlar da belirtildi.

Buna göre Periyodik muayene için lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmak zorunda iken Yola Elverişlilik Muayenesi'nde alt sınır 2 mm olduğu belirtilerek araç muayenesinde lastik diş derinlikleri dijital kumpaslarla ölçüldüğü ifade edildi.

Ayrıca kurum tarafından yapılan duyuruda araştırmalara göre tehlike sınırı kabul edilen 3 mm diş derinliğinin altına inen lastiklerde su deşarjı kapasitesi %70 düşerken fren mesafesi %30 arttığı ifade edilerek direksiyon hakimiyeti ise yeni bir lastiğe göre 6-7 kat azaldığı ve aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanacağı vurgulandı.

MUAYANEDE DİKKAT EDİLENLER

TÜVTÜRK tarafından dikkat edilen unsurlar ise şöyle belirtildi:

Seyir esnasında bir lastiğin patlaması aracın kontrolünü neredeyse imkansız hale getirir, kaza yapılmasına sebep olur. Araç muayanesinde lastik yüzeylerinde oluşabilecek hasarlar ya da lastiğe batan yabancı maddeler gözle ve elle mutlaka kontrol edilmektedir.

Böylece lastiklerde oluşan ve fark edilemeyen (özellikte lastiklerin aracın iç kısmına bakan yüzeylerinde oluşan ve araç kullanıcısı tarafından görülemeyen) hasarlar muayene sırasında tespit edilmektedir. Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır.

Araçta aynı aks üzerinde aynı ebatta lastik bulunması gerekir. Muayene esnasında aksi bir durum tespit edildiğinde “Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış” kusuru belirtilir.

IGC Basın Parkı'na zarar verdiler IGC Basın Parkı'na zarar verdiler

Lastik üreticileri, aynı ebatta fakat farklı desende (farklı firmaların imal ettiği) dastiklerin aynı aks üzerinde kullanılmasının dahi lastik kullanım verimliliğini olumsuz etkilediğini betirtmektedirler.

Dönüş Yönü (Rotation) asimetrik lastiklerde kullanılır. Bu lastikler araca gösterilen yönde takılması gereken desene sahip lastiklerdir. Genellikle ok şeklindeki işaretle lastiklerin dönmesi gereken yön gösterilir.

Araca takılma yönü inside (iç) ve outside (dış) şeklinde de gösterilmiş lastikler bulunmaktadır. Outside işaretlemesi aracın dış kısmında, inside işaretlemesi ise aracın iç kısmında yer almalıdır. Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır.

Yük indeksi bir lastiğin hız sembolü ile gösterilen en yüksek hızda taşıyabileceği azami yükü gösterir. Hız sembolü de bir lastiğin yük indeksi ile belirtilen azami yükte yapabileceği hızı ifade eder.