Bu durum piyasada senet devrini gündeme getirdi. Galeriler, bankaların kredi vermediği durumlarda taksit ödemelerini senetle gerçekleştiriyor. Senetle satışlarda faiz oranı genellikle peşinata göre değişiklik gösteriyor.

Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele kapsamında bankacılık sektörünün kredilerine getirdiği sınırlamalar ve faizlerdeki artış, piyasada senet devrini yeniden canlandırdı.

Isparta'da Otomobil Motosikletle Çarpıştı Isparta'da Otomobil Motosikletle Çarpıştı

Taşıt kredisindeki faizler son bir haftada yüzde 7.89 artarak 47.93'e yükseldi. Bu yüksek faiz oranlarına rağmen bankaların kredi vermemesi özellikle ikinci el ve ticari araçlarda senetle satışı artırdı.

Sektör temsilcileri, kredi imkanlarının daralmasıyla birlikte özellikle ticaret yapan kişilerin bu alternatiflere yöneldiğini ifade ederek, "Kredi alamayan ancak işi için araç almak zorunda olanlar senet kullanıyor. Bazıları evini ya da işini ipotek göstermek durumunda kalıyor" diyor. FAİZ ORANLARI BANKALARI GEÇTİ

Senetle yapılan satışlar online platformlarda da artış gösteriyor. Özellikle İSTOÇ'taki Galericiler Sitesi'nde bazı dükkanlarda senetle satış ilanlarına rastlanıyor. İlanlarda "Senetleçekle" satış yapılacağı belirtilirken, bankalardaki faiz oranlarının yüksekliği dikkat çekiyor. FAİZ ORANLARI %100'E ULAŞABİLİYOR

Genellikle 24 ay vadeli senetlerde aracın yüzde 50'si peşinat olarak talep ediliyor. Kalan yüzde 50'lik ödeme için ise bazı galeriler yüzde 50, bazıları ise yüzde 60 oranında faiz uyguluyor. Peşinat miktarı aracın fiyatının yüzde 20'si civarında ise senetle yapılacak ödemelerde faiz oranı %100'e kadar çıkabiliyor.

Haber Merkezi