Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergide gönüllü uyumu artırmak amacıyla kira gelir beyannamesi gibi yeni uygulamaları hayata geçirdiğini belirten Bakan Şimşek, kira geliri beyannamesi vermeyen mükelleflerin tespit edildiğini ifade etti. Ancak, "pişmanım" diyerek beyanname verenlerin cezadan kurtulacağını açıkladı.

Isparta’ya zirai don uyarısı Isparta’ya zirai don uyarısı

Bakan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idareleri başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından sağlanan bilgiler doğrultusunda, kiraya verildiği tespit edilen yaklaşık 1,5 milyon konutta fiili denetimlerin başlatıldığını belirtti.

Beyanname Sayısında Büyük Artış

Dijital Vergi Dairesi'ne eklenen “Kira Bildirim Formu” sayesinde kiracıların kiraladıkları yerlerle ilgili bilgileri kolayca iletebildiğini aktaran Şimşek, vergi daireleri ve alışveriş merkezlerinde kurulan stantlar aracılığıyla mükelleflerin beyanname verme işlemlerinin kolaylaştırıldığını vurguladı. Bakan Şimşek, 5 Nisan'a kadar süren beyan dönemi içerisinde 1 milyon 811 bin mükellefin beyanname verdiğini, bu sayede 399,2 milyar lira matrah ile 126,9 milyar lira vergi beyan edildiğini açıkladı. Bu rakamlar, geçen yıla göre beyanname sayısında %27, matrahta %107 ve hesaplanan vergide %101'lik bir artışı temsil ediyor.

Pişmanlık Beyannamesi Avantajı

Gelir İdaresi Başkanlığı, beyan döneminin bitiminin ardından kira, ücret ve değer artışı kazancı elde etmesine rağmen bunu beyan etmeyen mükellefleri tespit etti. Bakan Şimşek, beyanname vermeyenlerin en kısa sürede vergi dairelerine gönderileceğini belirtirken, vergi dairesinden yazı gelmeden pişmanlık beyannamesi verilmesi halinde ceza uygulanmayacağını vurguladı. Pişmanlıkla verilen beyannamelerin Hazır Beyan Sistemi üzerinden internetin olduğu her yerden yapılabileceğini ve verginin de aynı sistem üzerinden banka ya da kredi kartı ile çevrim içi ödenebileceğini ifade etti.

Haber Merkezi