Altın piyasasında önemli gelişmeler… Uzmanlardan tarih uyarısı Altın piyasasında önemli gelişmeler… Uzmanlardan tarih uyarısı

Askerlik çağına gelmiş binlerce gencin beklediği bedelli askerlikte yeni fiyatın ne olacağı merak konusu. 4 yıl önce yasalaşan bedelli askerlik kanunu gereği, yılda iki kez zamlanıyor. Son güncelleme olan Ocak-Haziran dönemindeki 104 bin 84 TL'lik bedel, Temmuz-Aralık döneminde 122 bin 351 liraya çıkarıldı. Bu ücret, memur maaş katsayısı oranlarına bağlı olarak belirleniyor.

2024 yılında geçerli olacak bedelli askerlik ücreti, memur maaş zammı oranlarına göre belirlenecek. Yeni bedelli askerlik ücretleri için 3 farklı senaryo düşünülüyor. Yüzde 30 zam gelmesi durumunda ücretin 159 bin 56 TL olması öngörülüyor. Yüzde 40 zamda bedel 171 bin 291 liraya ulaşabilirken, yüzde 50 artış yaşanması halinde toplam ödeme tutarı 183 bin 526 TL olabilir.

Bedelli askerlik ücreti, memur maaş artış oranlarına göre 6 ayda bir güncelleniyor. Maaş zamlarının netleşmesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından "Mali ve Sosyal Haklar" genelgesi yayınlanıyor. Bu genelge, 6 aylık memur aylık katsayı oranını belirliyor ve bu oran üzerinden Milli Savunma Bakanlığı resmi olarak bedelli askerlik ücretini açıklıyor.