Ülkemizi üzüntüye boğan Depremler sonrası kamuoyunda bina dayanıklılık testi gündeme geldi. Peki, vatandaşlar binasının sağlım olup olmadığını öğrenmek için nereye başvuracak?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından özellikle eski binalarda yaşayanlar, binasının sağlam olup olmadığını merak etmeye başladılar

Ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi,  Isparta merkez ve tüm ilçelerdeki vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi.

Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyenler için Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Abdullah Borca önemli bilgiler verdi.

Oturduğu binasının riskli olup olmadığını öğrenmek isteyenlerin  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden  ayrıntılı bilgi alabileceğini   ve bu konuda uzmanlığı olan firmalar eliyle yürütülecek çalışmalar hakkında  bilgi  veren İl Müdürü Müdürü Abdullah Borca,

“Vatandaşlarımızın yapılarıyla ilgili hassasiyetlerinin arttığını gözlemliyoruz.

Bina üretim süreci birçok meslek branşının içinde olduğu önemli bir süreç. İçinde yaşamış olduğumuz binaların da güvenliğini bilmek hepimizin hakkı. 

Temelde bizim mevzuatlarımız ve kanunlarımız bunu aslında belirlemiş. Belirsiz bir durum yok. Türkiye'de şu anda yürürlükte olan Bina Deprem Yönetmeliğinde, bina performans analizinin nasıl yapılacağı belirlenmiş durumda. Bunu yapabilecek olan ilimizde şu an için 27 adet statik hesap yapabilen İnşaat Mühendisliği firmalarımız var.

Ayrıca yapı Riskli mi, değil mi ?tespiti yapabilen Bakanlığımızca yetkilendirilen 3 adet 6306 kapsamında kentsel dönüşüm işlemlerini yürütülerek risk tespiti yapan firmalarımız da var.

Bunlar bu çalışmaları başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Vatandaşlarımıza şunu diyebiliriz eğer bir mimarlık, mühendislik hizmeti almamış ya da almış ise binaya müdahale edilmiş yapılarla ilgili bu üç firmamıza başvurarak kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespiti sürecini yürütebilirler. Eğer mimarlık, mühendisi hizmeti, denetim hizmeti almamışsa mutlaka işlemi yürütmelerini özellikle tavsiye ediyoruz.”dedi.

Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda Canlı Yayın Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda Canlı Yayın

2011 yılında devreye giren yapı denetimle birlikte bu tarihten sonra yapılan yapıların daha yasa ve yönetmeliklere uygun ve güvenli olduğunu söyleyen Borca, “2000 yılından sonra hazır beton uygulaması, nervür demir uygulaması artması, yönetmeliklerin yenilenmesi ve 2011’den sonra da yapı denetim mekanizması devreye girmesi sebebiyle, özellikle 2011’den sonraki binalarımız yapı denetimli olarak inşa edildi. Hazır beton uygulaması olan nervür demir olan, denetimli güncel yönetmeliklere göre mimarlık, mühendislik hizmeti almış yapılarımızın daha güvenilir olduğunu düşünebiliriz.

Ancak yine de vatandaşlarımız bu konudaki bir endişeleri olması halinde ilgili branştaki inşaat mühendisleri firmalarına  ve  Bakanlığımızca lisanslandırılan  risk yapı tespit firmalarına başvurarak bu tespiti rahatlıkla yapabilirler.

Bununla ilgili tespit bedeli ve maliyetler konusunda endişeleri olmasın. Daire başı maliyet olarak; araçlara her yıl yaptırdığımız kasko maliyetinden daha az bir maliyete bu tespitlerini yapabilirler.

Deprem Performans Analizi yaptıracak olanlar; tespit raporunun sonucuna göre binaya ilişkin alınacak önlemler olması halinde kat mülkiyeti kanununa göre işlemleri yürüteceklerdir.

Riskli yapı tespiti yaptıracak olanlar; Kentsel dönüşüm kapsamında binanın daha sonraki sürecinde eğer bina riski çıkması halinde ileriki süreci de binalarda oturan olarak, kat malikleri olarak görüşmelerinde elbette fayda olur.

Konu hakkında biz memnuniyetle bilgi veririz, vatandaşlarımızı bilgilendiririz.Hem kentsel dönüşüm süreciyle ilgili, hem binalarının deprem performans analizi süreciyle ilgili yapılarına ilişkin bilgilerle müdürlüğümüze başvurmaları halinde gerekli bilgilendirme, yönlendirmeleri memnuniyetle yaparız. Web sayfamızdan da ayrıntılı bilgi alabilirler.” diye konuştu.