Doç.Dr. Atila Altuntaş, 14 Mart Dünya Böbrek Gününde yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi; 

Böbreklerimiz karın boşluğunun üst-arka kısmında, omurganın her iki tarafına yerleşik fasulyeye benzer organlardır. Her biri yaklaşık 10-12 cm uzunluğunda ve 150 gram ağırlığındadır. İki böbreğimiz olsa da sağlıklı yaşam sürdürmek için tek sağlam böbrek yeterlidir.

Böbreklerimizin görevleri:

Böbreklerimizin en önemli işlevi metabolizma sonucu oluşan üre, kreatinin gibi zararlı yıkım ürünleri ve toksinler ile fazla sıvının vücuttan atılmasıdır. Bunun için böbrekler günde yaklaşık 180 litre kanı süzer ve 1,5 litre idrarla bu zararlı maddeleri ve fazla sıvıyı uzaklaştırırlar. Vücudun sıvı dengesini korurlar. Hem de su ve tuz dengesini ayarlayarak normal kan basıncını düzenlerler.

Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddeler ve toksinler dışında birçok ilacın etkisini gösterdikten sonra böbrekler aracılığıyla vücuttan atılırlar.

Böbreklerimiz aynı zamanda diğer organların işlevini etkileyen çeşitli hormonları üretir ve salgılarlar. Bunların en önemlilerinden birisi kemik iliğinde kan yapımını sağlayan eritropoetin isimli hormonun yapımıdır. Ayrıca, kemik ve kasların normal yapısı ile işlevi için gerekli olan D vitamini böbreklerde aktifleşir.

Yaşamsal öneme sahip sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi tuzların dengesini ve vücudun asit içeriğini ayarlamaktır. Bu şekilde, başta kalp ve kaslar olmak üzere vücudun hemen tüm organ ve dokularının normal işlevlerini sürdürmeleri sağlanmış olur.

Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizde durum daha da kötüdür. Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunmaktadır.

Böbrekleriniz Risk Altında Mı?

Şeker hastalığınız var mı?

Kan basıncınız yüksek mi?

Kalp hastası mısınız?

Ailenizde böbrek hastası var mı?

Kilonuz fazla mı?

Sigara içiyor musunuz?

Yaşınız 50’den büyük mü?

Uzun süredir ağrı kesici kullanıyor musunuz?

Yukarıdaki sorulardan en az birine yanıtınız Evet ise böbrek hastalığı için risk altındasınız. Böbreklerinizi kontrol ettirmek için doktora başvurunuz.

Kontrolden Çıkan Otomobil Bahçeye Uçtu Kontrolden Çıkan Otomobil Bahçeye Uçtu

Böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.

Kronik böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenler

Düzenli egzersiz yapın

Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun

Tuzu azaltın

Yeterli sıvı alın

Sigara içmeyin

Ağrı kesici ilaçlardan kaçının

Kan basıncınızı ve kan şekerinizi dümenli olarak ölçtürün

Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin

Haber Merkezi