Isparta’da 12 yıldır bakkal dükkanı işleten Halil Özdamar, değerlendirmede bulunarak, kentte 5 yıla kadar bakkalların biteceğini söyledi. Süpermarketlerle yaşanan rekabetin ciddi anlamda küçük esnafı etkilediğini söyleyen Özdamar;

Eğirdir’de metruk binalar yıkılıyor Eğirdir’de metruk binalar yıkılıyor

“Özellikle Türkiye genelinde her ilde bulunan süpermarketlerle rekabet etmekte zorlanıyoruz. Bu büyük firmalar kendi aralarında ortak karar alarak hareket ettikleri bellidir. Bu şartlarda mahallelerde bulunan bakkalların rekabet etmesi pek mümkün değildir. Süpermarketler ürün alırken toplu bir şekilde alıyor. Mahalle bakkalları ise bunlara göre daha az ürün alabilmektedir. Bu sebeble bu marketler alırken kazanıyor.

Böyle gitmesi durumunda Isparta’da bakkalcılık biter. Bu marketler tekel olur. Böyle olduğu zaman da istedikleri fiyatları girerler. Vatandaş o fiyatlarla mecburen almak zorunda kalır. Şuanda bile bakkallarda alışveriş için değil, aksine acil ihtiyaçlar için  geliniyor. Bunlar sigara, su ekmek gibi ürünlerdir. Bunların dışında bakkallarda pek alışveriş yapılmıyor.” ifadelerini kullandı.

VERESİYE BİTMİŞ DURUMDA

Son yıllarda veresiyeye olan talebin arttığını belirten Özdamar; “Özellikle son 2 yıldır  veresiyeye olan talep artmış durumdadır. Süpermarketlerde veresiye olmadığı için vatandaşlar bizlere bu konuda başvuruyorlar. Fakat bakkallarda artık veresiye veremez. Çünkü fiyatlar sürekli güncellenmektedir.

Bu bizim elimizde olan bir şey değildir. Gelen fiyatı mecburen yansıtmak zorundayız. Hal böyle olunca vatandaşlara veresiye veremiyoruz. Ürünler verdiğimiz fiyatlarda kalmıyor” şeklinde konuştu.