Ülkemizde önemli bir eşitsizlik kaynağı olan Dershanelerin kapatılması için geçen yıl İktidar geniş bir çalışma başlatmıştı. Bu çalışmalar o dönem için olgunlaşmamış Sayın Başbakan yapılan çalışmalarının olgunlaştırılmasını istemişti. Bugün artık o çalışma olgunlaştı ve sona doğru yaklaştık.

Bana göre Türkiye’nin en önemli eşitsizlik sorunlarından birine neşter vurulmuş olunuyor. Dershanelerin kapanması konusunda İktidarın kararlı duruşu övgüye değer bir durum. Bazıları bu işin eşitsizliğin çözümü olduğunun farkında olmadığı için ortaya koydukları tezler ise çözüme uzak olduğunu görüyorum.

Önemli bir eşitsizlik sebebi olan dershanelerin ‘Özel Okullara’ dönüştürülmesi, Devletin verdiği eğitim ve öğretim kalitesini zaman içinde ciddi manada artıracaktır. Efendim dershaneler kapatılmadan önce onları oluşturan sebepler ortadan kaldırılsın gibi görüşleri ise samimi bulmuyorum. Geçen yıl Dershaneler gidip de Üniversiteye giren 10 bin öğrencimiz sadece 4 meslek grubuna ait bölümleri seçmesi ise işin ciddiyetinin ne boyutta olduğunu gösteriyor. Bu durum açık olarak gösteriyor ki Dershaneler meslek konusunda da iyi yönlendirme yapamıyorlar.

Burada asıl olan eşitsizliği gidermek, her öğrencimizin aynı kalitede öğretimi alması sağlamak Devletin aslı görevi. Parası olmayan veya dershaneye çocuğunu gönderemeyen aileleri kim düşünecek? Burada ciddi bir eşitsizlik ortaya çıkıyor. Bugün Dershaneler sadece sınav sistemine adapte olmuş kurumlar haline gelmiş.

Türkiye’de ilginç bir sorun ise Dershane deyince akla Gülen Hareketinin gelmesi son derece yanlış bir algı. Bu ülkede bu hareket veya topluluk dışında dershaneleri olan kişiler ya da başka gruplar yok mu? Bakıyorum onların hiç sesi çıkmazken, Gülen Hareketine bağlı medya organların tamamı büyük bir yaygara peşinde koşup duruyorlar. Sadece medya organlarında değil. Sosyal medyada da ciddi bir yaygara grupları oluşturmuşlar. Nedir bu yaygara anlamak mümkün değil!

İktidar eğitim sistemine son yıllarda ciddi yatırımlar yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Önümüzdeki yıl Fatih projesi kapsamında çocuklarımız daha etkin öğrenme teknikleri ile eğitim almaya başlayacak. Böyle bir ortamda Dershaneye zaten gerek kalmayacak. Bir tarafta Devlet okulları bir tarafta Dershaneler burada bişey yanlış, yanlış olan dershanelerin olması. Böyle bir yanlış da AK Parti iktidarın bu konuda dirayetli duruşu ile son bulacak.

Kalın Sağlıcakla.