Coğrafi işaret alarak tescillenen sarımsağı ile adından söz ettiren Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyünde bu yıl yaklaşık 750 dekar alanda sarımsak ekimi yapıldı.

Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Gelendost ilçesine bağlı Çaltı köyünde ata tohumlarını kullanarak yetiştirilen sarımsaklar köyün en temel geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. Köyde yetişen sarımsak, aroması ve tadı nedeniyle 26.07.2022 tarihinde Gelendost Çaltı Sarımsağı coğrafi işaret alarak tescillenmiştir.

Hızırbey Ortaokulu Halk Oyunlarından Türkiye İkinicisi Oldu Hızırbey Ortaokulu Halk Oyunlarından Türkiye İkinicisi Oldu

Köyde bu yıl yaklaşık 750 dekar alanda sarımsak ekimi yapılmış ve dekardan 900 ile 1.000 kg arasında bir verim beklenmektedir. Çaltı köyünde tamamen susuz olarak yetiştirilen, Çaltı Sarımsağı köyün yüksek rakımı, temiz havası ve iklim yapısı sebebiyle farklı aroması ve lezzetiyle özellikle yerel pazarlarda aranan bir ürün olarak adından söz ettirmektedir. Üretimi yapılan sarımsaklar taze ve kuru olarak tüketilmektedir.

Hasat zamanı, sarımsağın taze veya kuru olarak değerlendirme şekline göre değişmektedir. Hasat genellikle yaprakların yarısının kuruyup yattığı, hava şartlarına bağlı olarak haziran ayının son haftası ile temmuz ayının ikinci haftası arasında yapılmaktadır” denildi.