Törende konuşman yapan Belediye Başkanı Şükrü Baydeğirmen açıklamasında; "Milli mücadelemizin ve bağımsızlığımızın büyük önderi, Cumhuriyetimizin kurucusu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, vatanına, bayrağına sevdalı Isparta’mıza teşriflerinin 92. yılını büyük bir onur ve sevinçle kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ispartalı devlet büyüklerimizin daveti üzerine ‘Sevgili Ispartalılara selamlarımı götürünüz. Bir fırsatını bularak şehrinize geleceğim’ diyen Atatürk’ümüz, 6 Mart 1930 günü milli mücadelede eşine az rastlanacak büyük bir gayret gösteren güller ve gönüller diyarı şehrimizi ziyaret ederek bizlere büyük bir onur yaşatmıştır.  Isparta halkı Atatürk’ümüz daha şehre ayak basmadan ona inanmışlığın, onun yoluna baş koymuşluğun bir göstergesi olarak meydanları doldurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgiyle bağrına basmış, Ata’nın gelişini kendileri için büyük bir bayram olarak kabul etmiştir.  Ata’mızı Isparta’mızda ağırladığımız o gün Valimiz Ekrem Bey, Belediye Başkanımız Hilmi Çakmakçı Bey ile birlikte hemşehrilerimiz nasıl bir heyecan ve mutluluk yaşadıysa, 92 yıl sonra bugünde aynı sevinç ve mutluluğu bizler yaşıyor, bundan da büyük bir gurur duyuyoruz.

SEVGİLİ ATA’M;

Bu şehre onurların en büyüğünü yaşattınız. Sana olan minnet ve şükranlarımızı şahsım ve Ispartalı hemşehrilerim adına sunuyor, seni ve senin fikirlerini sonsuza kadar savunmaya, bize sunduğun emanetleri canımız pahasına korumaya devam edeceğimizin sözünü bu meydandan bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz. 

Isparta halkı Atatürk’e yürekten bağlı, ilke ve inkılaplarının takipçisi, kurduğu cumhuriyetin fertleri olarak çağdaş ve müreffeh bir Türkiye için el ele, gönül gönüledir. Isparta halkı omuz omuza vererek, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için var gücüyle gayret göstermektedir.


 
Doğumundan vefatına uzanan süreçte, Türk ulusunun geleceğinin şekillenmesinde önemli bir rol oynayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü bu vesileyle bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhu Şad olsun.

Isparta köklü bir tarihe sahip olmakla birlikte, Türk milletinin varlık sebebi olan Milli Mücadele döneminde gösterdiği üstün hizmetlerle saygınlığını kazanmış bir şehirdir.

Mücadele sırasında milli birlik ve beraberlik açısından   önemli bir duruş sergileyen Isparta   halkı, gelecek kuşakların onları tanımasına, hatırlamasına ve saygı duymasına layık olmuştur.

Kuvay-i Milliye ile bütünleşmiş şehrimiz, milli mücadeleye her yönüyle destek vermiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın safında Milli Mücadeleye giren Isparta’mız yıllar süren mücadele döneminde 871 şehit ve binlerce gazi vermiştir.

Isparta'da nöbetçi eczaneler (4 Mayıs Cumartesi) Isparta'da nöbetçi eczaneler (4 Mayıs Cumartesi)

SEVGİLİ ATA’M

Isparta’mız milli mücadeleye nasıl tam destek verdiyse aynı şekilde bugüne kadar iç ve dış mihraklara karşı vatanı, bayrağı, bağımsızlığı, ezanı tehlikeye düştüğünde kendisine vurulmak istenen prangayı da nasıl kırıp atacağını göstermiştir.

Isparta’mız, bunun son örneğini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN liderliğinde vatan, millet, istiklal ve istikbal tehlikeye düştüğünde birlik ve beraberliği sağlayarak nasıl tek bir yürek olunabileceğini, "Türk esirlik kabul etmeyen bir millettir.", “Söz konusu olan vatansa, gerisi teferruat” diyerek, devlet-millet bütünleşmesiyle 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbe teşebbüsünde göstermiştir.

Isparta’mız vatan - millet aşkıyla, bayrağına, ezanına, milli değerlerine ve geleceğine sahip çıkmaya dün olduğu gibi bugünden sonra da devam edecek,  2023, 2053, 2071  hedeflerine emin adımlarla yürümeyi sürdürecektir.

Atatürk’ün sevgi, övgü ve takdirlerine mazhar olma şerefine ermiş Isparta halkımızla birlikte, O’nun gerek milli mücadele döneminde gerekse Cumhuriyetimiz döneminde ortaya koyduğu azim ve kararlılığı, işaret ettiği, hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma doğrultusunda var gücümüzle çalışma azmi ve kararlığındayız.

Şehrimizi daha da geliştirmek, güzelleştirmek, ileriye götürmek, Türkiye’de ve dünya kentleri arasında güçlendirerek marka şehir yapmak için ‘Millete efendilik yoktur, hizmet etmek vardır” düsturu ve millet aşkıyla ilimize, ülkemize hizmet yolunda, bayrağımızı daha da yükseklere taşımak, gelecek nesillere daha güzel bir Isparta bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz.

Bu ülkenin geleceği sevgili gençler;

Bizlerden devralacağınız bayrağı çok daha ileriye taşımak için sizlere de büyük görevler düşmektedir.

Bu vesileyle, Atatürk’ün şu sözlerini de sizlere hatırlatmak isterim:

“Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz... Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk Gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir”               

Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum, gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum.