Değeri her geçen gün artan ve hayatımızın vazgeçilmez araçlarından biri haline gelen akıllı telefonlarda, dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarına karşı Isparta Emniyeti ve Telefoncu esnafı da kendi tedbirini aldı.

Haber32 - Cüneyt ERBİL / ÖZEL HABER

EMNİYET VE TELEFONCULAR WHATSAPP GRUBU KURDU
Isparta'lı telefon esnafı, dolandırıcılık yada hırsızlık yoluyla elde edilen ya da başka suçlarla elegeçirdiği cihazları satmak isteyen şüpheli telefonların fotoğraf ve videolarını, kurdukları WhatsApp grubu üzerinden birbiriyle paylaşıyor.

Telefoncular böylelikle kendilerine gelen ihbarın ardından saniyeler içerisinde harekete geçerek şüpheli şahısların yakalanmasını sağlıyor. Öte yandan telefoncular kur yükselmesiyle birçok telefon modelinin değerinin artması ile çalıntı bir cihaz almaktan korkar durumdalar, çünkü ortalama bir telefon fiyatı yaklaşık 5 bin lira civarında.

Isparta'da 28 Nisan Tarihinde Açık Eczaneler Belli Oldu Isparta'da 28 Nisan Tarihinde Açık Eczaneler Belli Oldu

ŞÜPHELİ GÖRDÜKLERİ ÜRÜNLERİN FOTOĞRAFLARINI GRUP ÜZERİNDEN MESLEKTAŞLARIYLA PAYLAŞIYORLAR

Isparta'da kura bağlı fiyat artışları sonrası çalıntı telefon tehlikesi artınca bu tür cihazları satmaya çalışan dolandırıcılara karşı şehirdeki telefoncu esnafı kurdukları grup üzerinden birbirlerini bilgilendiriyor.

 Şüpheli gördükleri şahıs ve ürünlerin fotoğraflarını grup üzerinden meslektaşlarıyla paylaşan telefoncu esnafı, bu yöntemle dolandırılma ve hırsızlık konusunda mağduriyetin önemli ölçüde azalmasını sağladı.

Telefoncular kendilerine gelen ihbarın ardından saniyeler içerisinde harekete geçerek, birbirlerini sözlü olarak da uyarıyor. İhbar üzerinden gelen ürünün imei numarası, rengi, fiziksel özelliklerini inceleyen esnaf, kendilerine gelen benzer ürünler üzerinden harekete geçerek şüpheli şahısları polise bildiriyor.

"BU GRUBUN 150 ÜYESİ VAR. İHBARIN DAĞILMASI 1 DAKİKA SÜRMEZ"
Kurulan sistemden çok memnun olduğunu ifade eden esnaflar, “İhbar hattımızı kuralı yaklaşık 1 yıl oldu. Çalıntı telefon olsun, sıkıntılı sorunlu telefon olsun hemen buradan haberleşiyoruz. Çok faydasını gördük. Ürün bize geldiği anda emniyete haber veriyoruz.

Bu grubun 150 civarı üyesi var. İhbarın dağılması 1 dakika sürmez. Bir ürün çalan kişi bir dükkana girerse tüm dükkanlara girmiş gibi oluyor.

İMEİ NUMARASINDAN TAKİP EDİLİYOR

Birçok vatandaşımız bilmiyor ama telefonlar e-devlet üzeriden çalıntı olarak sahibi tarafından bildirilebiliyor. Bu durumda zaten iz imeiyi sorguladığımızda direkt ''ÇALINTI İMEİ'' ibaresini görüyoruz. Bu durumuda zaten almıyoruz ve gruba bilgi veriyoruz.

Telefonu çalınan müşterilerimizde bize müracat ederse bu gruba ilgili telefonun teknik ve fiziki özelliklerini yazıyoruz. Böylelikle çalıntı cihazın satışı imkansıza yakın oluyor.

HEM PARAMIZ GİDİYOR, HEMDE YARGILANIYORUZ

Çalıntı telefon satın almak çok kötü bir sonuç getiriyor bizlere diyen telefon esnafı şöyle devam ediyor;

Çalıntı cihazı zaten kimse bilerek almaz, ancak biz satın aldıktan sonra cihazın çalıtı olduğu anlaşılırsa çok kötü bir durumla karşılaşıyoruz, zaten telefonu gerçek sahibine veriyoruz maddi açıdan zarara uğruyoruz, birde sonrasında çalıntı ürün satın almaktan yargılanıyoruz. Evet kimlik fotokopisiyle satan kişi bulunuyor ama bu süreçte mahkeme telaşı bizleri hem rahatsız ediyor hemde işimizden kalıyoruz.  Zaten satan kişi bulunsada bizim paramızı geri ödemiyor.

Bir telefon en az 2-3 bin liradan başlıyor ve 20-30 bin liraya kadar telefon var, bu sebeple bizim çok dikkat etmemiz gerekiyor, bu konuda Isparta Emniyetiyle oluşturulan bu grup oldukça verimli oldu.

"