Ülkemizde tüketiciler, telefonlarını ortalama altı aydan iki yıla kadar elinde tutuyor.  Artan faiz oranlarıyla birlikte hayat pahalılığının artmasının da cep telefonlarına yönelik satışların düşmesinde önemli olduğu, Samsung ve Apple gibi pazarın lideri şirketlerin önemli talep düşüşü yaşadığı ifade ediliyor.

İşte Mart Ayında İkinci El Piyasasının Durumu İşte Mart Ayında İkinci El Piyasasının Durumu

Isparta’da 25 yıldır telefon satışı yapan Kısmet Çelikkıran, kentte telefon satışlarında geçen aylara göre yavaşlama olduğunu belirtti.

Çelikkıran, “Zannedildiği gibi dolar ve Euro’daki hareketlenmenin telefon satışlarını fazla etkilemiyor” dedi.

Çelikkıran, kentte yaşanan telefon satışlarındaki yavaşlamayı değerlendirdi. Çelikkıran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Son aylarda telefon satışlarında belirgin bir düşüş gözlemliyoruz. Ancak, bu durumun genel olarak dolar ve Euro'daki hareketlenmeyle bağlantılı olduğu düşünülmekte. Ancak gerçek şu ki, zannedildiği gibi döviz kurlarındaki değişimler, telefon satışlarını fazla etkilemiyor" dedi.

Çelikkıran, ekonomik faktörlerin yanı sıra diğer etmenlerin de rol oynadığını vurgulayarak, "Pandemi sonrası ekonomik dalgalanmalar, alınan tedbirler ve tüketicilerin tasarruf eğilimleri de telefon satışlarını etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Tüketiciler, şu anda telefonlarını daha uzun süreler kullanma eğiliminde, bu da satışlarda bir yavaşlamaya neden oluyor" diye ekledi.

Çelikkıran, müşteri tercihlerindeki değişimlere de vurgu yaparak şunları belirtti: "Vatandaşlar artık telefon alırken daha fazla fiyat performansına odaklanıyor. Özellikle 20 bin liranın üzerinde bütçeye sahip olanlar genellikle iPhone markasını tercih ediyor. Diğer bir kesim ise 15 ila 20 bin lira arasında bütçeye sahip olarak Samsung modellerini düşünüyor. Ancak, genel olarak telefon fiyatlarındaki artışlar, bu tercih dinamiklerinde bir durgunluğa neden oluyor."

Haber/ Ali Rıza Cesur