Binlerce vatandaşımızın ve canlının hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde birçok il, ilçe ve köyde binlerce konut, işyeri ve ahır yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olan depremzedeler işyerleri ve evleri yıkılmış, ağır veya orta hasar görmüş olsa bile hiçbir şekilde hak sahibi olamıyor. 

Resmi verilere göre depremin meydana geldiği illerdeki toplam konut sayısı 2 milyon 175 bin. Bu konutlardan yüzde 48,5 oranındaki 1 milyon 55 bin 461’i için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılırken, yüzde 51,5’i oluşturan 1 milyon 119 bin 539 konutun sigortası bulunmamakta. Yani  depremin etkilediği illerde DASK oranı neredeyse yarı yarıya.

Konuya ilişkin İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde deprem tarihi öncesinde Zorunlu Deprem Sigortası olmayan konut ve işyeri maliklerinin hak sahibi olabilmelerini amaçlayan kanun teklifi verdi. 

Milletvekili Cesur kanun teklifinin gerekçesinde, “Sosyal devlet anlayışına göre doğal afetlerde meydana gelecek her türlü kaybın devlet tarafından telafi edilmesi ve depremzede vatandaşların lehinde yasal düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Bu sebeple devlet tarafından verilecek konut kredisi ve yaptırılacak konutlar için deprem tarihi öncesinde “Zorunlu Deprem Sigortası” sahibi olma şartı aranmamalı, yardım almak için kanunda aranan zorunlu şartlar kaldırılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Mimarlar Odası yönetiminden Başkan Başdeğirmen’e ziyaret Mimarlar Odası yönetiminden Başkan Başdeğirmen’e ziyaret