Geçen yıl Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer’in gündeme getirdiği ve Sayın Başbakanın da onayladığı dershanelerin kapatılması konusunda Ak Parti Siyasi İşler Komisyonu tarafından hazırlanan Dershaneler raporu geçen hafta Sayın Başbakan’a sunulmuştu.

Şimdi bu konuda son sözü Sayın Başbakan söyleyecek. Bana göre Ülkemizde dershaneler öğrenim sistemimize hiçbir katkı yapmadığı gibi önemli bir gider kalemi haline gelmiştir.

Dünya Bankası ile yapılan görüşmelerde ilgili yetkililerin dikkatini çeken bu gider kalemini anlamadıkları için bizim bürokratlara sormuşlar. Bu nedir, Biz bu gider kalemini anlayamıyoruz. Bizimkiler açıklamaya çalışmışlar. Ülkemizde okullar var, öğrencilerimiz dershanelere gitme ihtiyacı duyuyor demişler.

Ülkemizde dershanelerin ticari hacminin 5 milyar TL ve yaklaşık 60 bin kişinin bu sektörde çalıştığını ortalama olarak biliyoruz. Dershanelerin kapanması konusu gündeme geldiğinde Dershane lobileri hemen ciddi bir ajitasyon propagandasına girip, dershaneler kapanırsa bu kadar kişi işsiz kalacak demişti. Bende onlara şunu diyorum, benim İşletme mezunum işsiz mi? İktisat mezunum İşsiz mi? Maliye mezunum işsiz mi? Onlar ne yapıyorsa bu sektördeki 60 bin kişide onu yapacak.

Dershaneler kesinlikle kapanmalıdır, Öğretim sisteminde ciddi manada eşitsizliğin temel sorunlarından biride dershane sektörüdür. Bir öğrencinin dershaneye gitme isteği Devletin Eğitim ve Öğretim sisteminin çöktüğünün temel göstergesidir. Devlet okullarında öğretilemeyen neyi öğretiyor bu dershanelerde varlıklarını sürdürsünler.

Ortaya ciddi manada haksız rekabet çıktığı da aşikârdır. Parası olanın çocuğu dershaneye gidebilecek parası olamayanın veya dar gelirlinin çocukları ise bundan yararlanamayacak, Param varsa her şeyi yaparım anlayışı ise kabul edilemez sağlıksız bir düşüncedir. Çocuğunu dershaneye gönderemeyenleri kim düşünecek? Kimsesizlerin kimi böyle mi olacak?

Sayın Başbakanın dershaneler için önerdiği model son derece yerinde bir modeldir. Bu dershaneleri kapatılıp bunların ilk önce okul haline dönmesi sonrasında da devletin bu okullara öğrence göndermesi isabetli bir seçenek olacaktır.

Kalın Sağlıcakla.