Süleyman Demirel Üniversitesi Girişimcilik ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Pınar Göktaş koordinatörlüğünde geliştirilen “Dijital Turizmin Sosyal Girişimcilik Üzerindeki Etkisinin Gençlik Çalışmalarıyla Yükseltilmesi” başlıklı Avrupa Birliği destekli Erasmus+ Projesinin “Dijital Turizm Teknolojisi ve Girişimcilik Zirvesi: Geleceği Şekillendir” isimli ilk çoğaltıcı etkinliği gerçekleştirildi.

SDÜ Batı Yerleşkesi Merkezi Derslikler Binası içerisinde yer alan Metaverse Girişim Stüdyosunda düzenlenen zirvenin açılış törenine çok sayıda üst düzey yönetici ve öğrenciler katıldı. Törenin açış konuşmasını yapan Isparta Ticaret Odası Başkanı Metin Çelik, SDÜ’nün genç akademisyenleri ve öğrencileriyle birlikte geliştirilen yeniliklerin, Ar-Ge çalışmalarının Isparta’ya önemli katkılar sağladığını belirtti. ITSO olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Çelik, şehrin SDÜ’nün çalışmalarıyla daha da ileriye gideceğini vurguladı.

SDÜ olarak girişimcilik ekosistemini her geçen gün daha da genişlettiklerini ifade eden Araştırma ve Yenilikçilik Direktörü Prof. Dr. Serdal Terzi, üniversite bünyesinde faaliyetlerini yürüten “Metaverse Girişimcilik Stüdyosu” ile “Prototip Atölyesi” hakkında bilgi verdi.

“Dijital Girişimcilik Trendleri” başlıklı konuşması ile öğrencilerle buluşan SODİMER Başkanı&Türkiye Metaverse Platformu Kurucusu Prof. Dr. Levent Eraslan, Türkiye’nin ilk metaverse stüdyosunun SDÜ bünyesinde yer aldığını belirterek dijital girişimciliğin ülkenin geleceğini oluşturduğunu söyledi. Bu alanda kadın girişimci sayısının artırılması gerektiğinin altını çizen Eraslan, dijital girişimcilik kavramının Anadolu’ya yayılması gerektiğini vurguladı ve “Artık bacalar tütmüyor. Sektörler, girişimcilik üzerine kuruluyor.” dedi.

Türkiye’nin ilk metaverse stüdyosu açılma serüveninin “Metaverse Girişimcilik Maratonu” ile başladığını aktaran SDÜ Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Müdürü ve Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi(SODİMER) Genel Koordinatörü Doç. Dr. Pınar Göktaş, ülkemizin farklı üniversitelerinden çok sayıda öğrenci katılımıyla gerçekleştirilen “Metaverse Girişimcilik Maratonu” hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Göktaş, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının (BAKA) 2022 yılı Girşimcilik Ekosisteminin geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Üniversitemiz Metaverse Girişim Stüdyosu projemiz desteklenmeye hak kazandı. Bugün düzenlediğimiz “Dijital Turizm Teknolojisi ve Girişimcilik Zirvesi” de “Dijital Turizmin Sosyal Girişimcilik Üzerindeki Etkisinin Gençlik Çalışmalarıyla Yükseltilmesi” başlıklı Avrupa Birliği destekli projenin ilk çoğaltıcı etkinliği. Bu etkinlik ile ana hedefimiz; gençlerin dijital turizm alanında gönüllü faaliyetlerin tasarımı ve uygulaması için yetkilendirilmesini teşvik etmektir.” dedi. Stüdyolarda yer alan atölyelerde öğrencilerin kendi avatarlarını oluşturulabildiğini dile getiren Göktaş, katılımcılara “NFT Atatürk Sergisi” ile “Türkiye Yüzyılı NFT Sergisi”ni tanıttı.

Açılış konuşmalarının ardından Tourismo Grup Başkanı ve Tursapnet Kurucu Moderatörü Cemal Kızıltan da “Sürdürülebilir Turizm ve Dijitalleşme” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasını “teknolojiye algılamak”, “işimize uyarlamak”, “fark yaratmak” ve “sürdürülebilir kılmak” başlıkları üzerinden şekillendiren Kızıltan, doğru teknolojinin doğru yerde kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerin turizm sektörünü de dönüştürdüğünü vurgulayan Kızıltan, bu teknolojilere uyum sağlamanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Dijital turizmi, sektörde dijital teknolojilerin kullanımı olarak tanımlayan Kızıltan, turizm sektörünün çok yönlü yapısının da etkisiyle tüm endüstrilerin altyapılarından ve gelişmelerinden yararlanan ve veriyi (big data) en fazla kullanma ihtiyacı duyan endüstrilerden biridir.”  diye konuştu. Teknoloji tabanlı firmaların teknoloji tabanlı olmayan firmalardan daha verimli ve tasarruflu olduğunu vurgulayan Kızıltan, turizmin iletişimden ayrı olmadığını, internet, sosyal medya ve sanal gerçeklik kavramlarının turizm ile doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.

“Dijital Turizm Teknolojisi ve Girişimcilik Zirvesi” kapsamında; Uluslararası Bilgi ve Turizm Teknolojileri Federasyonu Başkanı Mine Güneş Kaya “Dijital Turizm Uygulamaları, Sürdürebilirlik Evreninde Bir Değerlendirme”, WBOXGO Kurucusu Sadık Vural ile WBOXGO CMO Eylül Tuvan “WBOXGO: Amerika’da Yeni Nesil Girişim Örneği”, Adana Bilişimci İş İnsanları Derneği (ABİAD) Başkanı Mehmet Ali Altun “Dijital Dönüşüm, Riskler ve Fırsat”, Isparta İl Kültür Turizm Müdürlüğü Fatih Bilgiç “Isparta’da Dijital Turizm ve İyi Uygulama Örnekleri”, Corbiz Kurucusu Enes Övünç “Dijital Turizm Teknolojileri ve Girişimcilik: AB Proje Örnekleri”, Corbiz temsilcisi Seda Genç de “Gençlik Çalışmaları ve Dijitalleşme” konularında sunumlarını yaptı.

Isparta'da Otomobil Motosikletle Çarpıştı Isparta'da Otomobil Motosikletle Çarpıştı

Uluslararası Bilgi ve Turizm Teknolojileri Federasyonu Başkanı Mine Güneş Kaya “Dijital Turizm Uygulamaları, Sürdürebilirlik Evreninde Bir Değerlendirme” başlıklı konuşmasında, dijitalleşmenin yaratıcı ekosistem içinde güçlü bir araç olarak ortaya çıkmış endüstrileri dönüştürdüğünü ve yenilikçi çözümler ürettiğini söyledi. Dijitalleşme ve sürdürülebilir turizm deneyimlerini aktaran Kaya, sektördeki zorluklar ve fırsatları,  gelecekteki ihtimalleri değerlendirdi.

ABİAD Başkanı Mehmet Ali Altun, “Stratejik Dönüşüm”, “Kültür Değişimi”, “Müşteri Odaklılık”, “Veri merkezli Kararlar”, “Sürekli İyileştirme” konularında bilgi vererek farkındalık, yetkinlik ve sürdürülebilirlik kavramlarının öneminden bahsetti.

Corbiz Kurucusu Enes Övünç ise “Turizm, Avrupa'daki birçok ülkenin ekonomik toparlanmasında etkili olmuş, istihdam yaratılmasına ve ekonomik büyümeye katkıda bulunmuş ve genç girişimciler için önemli bir niş haline gelmiştir. Aslına bakılırsa turizm, genç Avrupalıların istihdamı ve kapsayıcı büyümesine yönelik AB stratejisinin temel direğidir. BM'nin "Covid-10 ve turizmin dönüşümü" konulu çalışması, turizm sektörünün dijitalleşmeyi nasıl hızlandırdığını anlatıyor ve dijital uçurumun toplumun belirli kesimleri için sonuçlarına dikkat çekiyor.” dedi.

Corbiz temsilcisi Seda Genç de “Gençlik Çalışmaları ve Dijitalleşme” başlıklı sunumunda Avrupa Birliği gençlik stratejisini “gençliğe eğitim ve istihdam alanlarında daha fazla olanak sağlamak”, “gençlerin topluma erişimlerini sağlayarak, katılımlarını geliştirmek”, “toplumla genç insanlar arasındaki karşılıklı dayanışmayı teşvik etmek”; AB Gençlik Stratejisinin gençlik politikalarının topluma katkı sağlayabileceği sekiz alanı ise “eğitim ve öğretim”, “istihdam ve girişimcilik”, “sağlık ve refah”, “katılım”, “gönüllük”, “sosyal içerme”, “gençlik ve dünya”, “kültür” olarak sıraladı.

Etkinlik kapsamında Eğirdir Belediye Başkanlığı koordinasyonunda konuklarla birlikte makam ziyareti, tekne turu, Eğirdir Dündarbey Medresesi ziyareti gerçekleştirildi. Dijital turizm açısından Eğirdir'in durumu hakkında öneriler sunuldu.

Misafirleri Eğirdir Belediye Başkan Vekili Hakan Yıldırım, Belediye Başkan Yardımcısı M. Erhan Savran ve Destek Hizmetleri Müdürü Gamze Göksu karşıladı.