Şarkikaraağaç'ta  Otomobil Yoldan Çıktı 2 Yaralı Şarkikaraağaç'ta Otomobil Yoldan Çıktı 2 Yaralı

Bazıları evde olmadıkları zamanlarda kombiyi kapatmayı tercih ederken, aslında daha büyük bir hata yapıyorlar. Uzmanlara göre, kombiyi gün içinde belirli bir ısıda tutmak hem enerjiden hem de faturadan tasarruf sağlayabilir. Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Bilir, evlerde kullanılan doğal gazdan daha fazla verim almanın yollarını öneriyor.

İzolasyonun, enerji tasarrufunda önemli bir rol oynadığını belirten Dr. Bilir, "İyi izole edilmiş bir binada, iç ortam sıcaklığı daha az değişkenlik gösterir. Bu nedenle, yakıt kullanmadan tasarruf etmek mümkündür." diyor. Genellikle kombiyi aralıklı olarak çalıştırmak, başta yakıt tasarrufu sağlıyor gibi görünse de aslında kombinin ısıtmayı durdurması nedeniyle evin duvarlarının soğumasına yol açar. Bu nedenle, kombiyi devamlı olarak düşük kademede çalıştırmak, daha tasarruflu bir çözüm olabilir. Ancak, kombiyi son kademeye getirip devamlı çalıştırmamak önemlidir.

Kombinin sıcaklığını, kişinin kendi sıcak konforuna göre ayarlamak gereklidir. Dr. Bilir, yaşam alanlarının ortalama 21-22 santigrat derece olarak düşünüldüğünü ancak bu sıcaklığın insanlara göre değişebileceğini belirtiyor. 20 santigrat dereceye kadar konfor sıcaklığını düşürmek, kombiyi sürekli düşük kademede çalıştırarak doğal gazda tasarruf sağlayabilecek bir çözüm olabilir. Ayrıca, evin daha az kullanılan bölgelerindeki sıcaklığı da 18 santigrat dereceye kadar düşürebilirsiniz.

Apartmanlarda, dairelerin duvarlardan ısı alışverişi yaptığını unutmamak önemlidir. Doğru montajlanmış çift camlı pencerelerin kullanılması, kombi ve peteklerin düzenli bakımının yapılması da enerji verimliliği açısından önemlidir. Peteklerde oluşabilecek hava birikintilerinin giderilmesi, ısıtma verimliliği açısından önemlidir.

Son olarak, elektrikli sobaların verimliliğinin düşük olduğunu belirten Dr. Bilir, mümkünse elektrikli ısıtıcılar yerine klima kullanmanın daha verimli bir seçenek olduğunu söylüyor. Klimalar, direkt rezistanslı ısı veren elektrikli ısı cihazlarına göre daha verimli çalışabilir. Başlangıçta klima yatırımı pahalı olabilir, ancak zaman içinde elektrikli sobalara göre daha tasarruflu olabilir.

Haber Merkezi