Ülkemizin bir değeri olan ve Isparta İli içmesuyu kaynağı olması yanısıra bölge ekonomisinde önemli bir yer tutan tarım sektörüne yıllardır Kurumumuzca yapılmış tesisler vasıtası ile su sağlayan Eğirdir Gölü’nün gelecek kuşaklara taşınabilmesi için birbirine paralel bir çok çalışma yürütülmektedir.

Bu çalışmalar kapsamında, 2020 yılında Gölün Batimetrik Harita alım işi tamamlanmış,  aynı yıl DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Antalya Havzası Hidrojeolojik (Yer Altı Suyu Planlaması) Etüd Raporu çalışmaları ve müteakip Eğirdir Gölü Hidrolojisi Revize Raporu çalışmaları başlatılmıştır. Hali hazırda Eğirdir Gölü Hidrolojisi Raporu kapsamında; Eğirdir Gölü’ne gelen rüsubatın önlenmesi için alınması gereken Üst Havza Tedbirleri, Buharlaşma, göl su dengesinin korunması maksadıyla Göle Farklı Havzalardan Su Aktarımı konularında çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

Antalya Havzası Hidrojeolojik (Yer Altı Suyu Planlaması) Etüd Raporu kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda: Gölün etrafındaki kırık ve çatlaklara gölden giden suların, daha alt kotlarda tekrar göle boşaldığı değerlendirilmiştir.

Isparta İçin Meteoroloji'den Uyarı Geldi Isparta İçin Meteoroloji'den Uyarı Geldi

Eğirdir Gölü güney kıyısı boyunca Boğazova’ya doğru genellikle ince taneli (kil-silt boyutlu) malzeme çökelmiştir. Bu birimde DSİ tarafından açılan sondaj kuyularında 0,02-0,007 l/s/m arasında özgül verim alınmıştır. Bu durum söz konusu alüvyonların az geçirimli-geçirimsiz olduğunu göstermektedir. Başka bir ifade ile Eğirdir Gölü’nden güneye doğru da dikkate alınacak miktarda bir su kaçağı bulunmamaktadır. Nitekim Eğirdir Gölü kenarındaki tüm alüvyon akiferlerde açılmış sondaj kuyularında yapılan YAS seviye ölçümlerinde gölün su kotunun, akiferlerdeki yeraltısuyu kotundan daha düşük olduğu belirlenmiştir. Akiferler gölü beslemektedir.

Netice itibariyle; Eğirdir Gölü’nün çevresindeki YAS akiferlerinden besleniminin olduğu, yıllardır dillendirilen düdenler nedeni ile kaçtığı belirtilen suyun yüzeydeki çatlaklardan alt kotlara geçtiği ve buradan yine gölü beslediği belirlenmiştir.