Meclis tarafından onaylandığında, bu değişiklikler Bağ-Kur sigortalılarına büyük avantajlar sunacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce vaat ettiği Bağ-Kur'lu küçük esnafa erken emekliliğe çevrildi. Yaş şartını tutturan ancak prime takılan milyonlar emeklilik bekliyor. Prim gün sayısına takılanlar Bağ-Kur'lular prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e alınması ve SSK ile eşitlenmesiyle erken emekli olabilecek.

Kesecek İnek Neredeyse Kalmadı Kesecek İnek Neredeyse Kalmadı

Meclis'ten geçmesine kesin gözü ile bakılan yasa ile yaklaşık 1 milyon küçük esnaf, erken emeklilik fırsatı ve daha düşük prim ödeme avantajına sahip olacak. Bahsedilen 1 milyon Bağ-Kur'lu kapsamında bakkal, manav, kuaför gibi mesleklerde çalışanlar bulunuyor.

  1. torba yasayla Meclis'e gelmesi beklenen Bağ-Kur'luların primlerinin yeniden düzenlenmesi, prim eksikliği nedeniyle emekli olamayan EYT'liler için de ikinci fırsat olacak. Eğer tüm Bağ-Kur sigortalılarını etkileyen bir düzenleme yapılırsa, o zaman yasada belirtilen tarihten sonra Bağ-Kur'lu olan tüm sigortalılar, 7.200 gün prim ödeyerek emekli olabilecek. EYT konusunda bir düzenleme yapılacaksa, yasanın 9 Eylül 1999 tarihinden önceki dönemi de kapsaması gerekecektir. Bu şekilde yasa, erkekler için de 7.200 günle emekli olma fırsatını sunarsa, eksik primleri nedeniyle EYT beklemek zorunda kalmayacak.