İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 15 günde kuzu etine %60 ile %85 arasında, dana etine ise %10 oranında zam yapıldığını açıkladı. Bu artışın son bir yılda %100'e yakın olduğunu belirten Tüfekçi, yükseliş trendinin devam edeceğini ifade etti. Fiyat artışlarının başlıca nedenlerinden biri olarak ise yanlış politikalar öne çıkıyor. Hayvancılık sektöründeki hatalı politikaların, küçük ve büyükbaş hayvan sayısını azalttığına dikkat çekiliyor.

Ankara Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Akbulut, son iki yılda kesime giden anaç hayvanların süt verimlerinin düşmesiyle üretimin %20-%30 oranında azaldığını ifade etti. Ülkedeki hayvan varlığının son 6 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirten Akbulut, bu durumun kırmızı et fiyatlarındaki artışta etkili olduğunu vurguladı.

2 Mayıs 2024 A101 Aldın Aldın kataloğu 2 Mayıs 2024 A101 Aldın Aldın kataloğu

Ayrıca, kasapların bir diğer iddiası ise tekelleşmenin fiyatları artırdığı yönünde. Et ve Süt Kurumu'nda 290 liraya satılan kıyma örneğinde olduğu gibi, ucuz et alabilmek için sabahın erken saatlerinde sıraya girmek gerekiyor. Bu durum, özellikle emeklilerin ucuz et alabilmek için zorlu bir süreçten geçtiği bir ortamın oluşmasına neden oluyor.

Haber Merkezi