Kira tespit davaları 5 yılı dolduran kiracılara açılabildiği için ev sahipleri, "uyarlama" davalarına yönelmeye başladı. Hukukçular, bu tür davalarda artış yaşandığını belirtti. Son iki yılda kira miktarını düşük bulan ev sahipleri, bedelin yeniden belirlenmesi için 'kira tespit' davası açarken, şimdi ise 'kira uyarlama' taleplerinin gündemde olduğu ifade ediliyor.

Hukukçular, tespit davalarının 5 yılı dolduran kiracılara açılabildiğini belirterek, "Son dönemde uyarlama davası talebi arttı. Çünkü burada 5 yıl kriteri yok. Ev sahibi 1-2 yıllık kiracısı için rakamın yeniden belirlenmesini istiyor" dedi.

Ancak uzmanlar, ev sahiplerinin öngörülemeyen gerekçeler sunması gerektiğini vurguluyor. Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Dr. Ali Yüksel, sadece gayrimenkul değil, tüm sözleşmelerde uyarlama davalarının olduğunu hatırlatarak, "Öngörülemeyen şartlar nedeniyle sözleşme çekilmez hale geldiyse ve bu durum taraflardan kaynaklı değilse uyarlama istenir" dedi. Ancak kiranın düşük kalmasının tek başına bir neden olamayacağını belirten Yüksel, "Zaten yüzde 25 sınırını getiren devlet. Dolayısıyla yasayla gelen bir sınırlama nedeniyle kira düşükse, bu gerekçe ile uyarlama istenemez. Bu yasayı arkadan dolanmak olur. Dava açılabilir ama büyük bir olasılıkla kazanılamaz. Mahkeme burada marjinal bir gerekçe ister. Mesela evin önüne beklenmedik bir şekilde metro durağı geldi, değeri ciddi ölçüde arttı. Bu durumda mal sahibi kira uyarlaması isteyebilir" dedi.

Isparta'da Hafta Sonu Sağanak Yağmur Bekleniyor Isparta'da Hafta Sonu Sağanak Yağmur Bekleniyor

Yüksel ayrıca, "Ya da bir evin çevresinde kentsel dönüşüm başladı, gün boyu ses gürültüsü söz konusu. Yoğun inşaat günlük hayatı etkiliyor. Bu durumda kiracı evin kira bedeli düşsün diyebilir. Ancak 'enflasyonun altında kira artışı nedeniyle kiram düşük kaldı' demek bir gerekçe değil. Çünkü yüzde 25 zam sınırı kiranın düşük kalması için geldi. Yüzde 25 zam sınırı hiç olmasaydı, o zaman uyarlama talebi anlamlı olurdu. Zaten sınırlama öncesi açılan davalarda haklı gerekçe varsa uyarlama taleplerinin kabul edildiğini gördük" şeklinde konuştu.

Haber Merkezi