Kiracılar için iki ödeme seçenekli ev dönemi başladı. Buna göre ev sahipleri kirayı aylık ve yıllık olarak iki farklı şekilde talep ediyorlar. Tercihin kiracıya kaldığı durumlar olabildiği gibi, bazı evler için sadece yıllık peşin ödeme seçeneğinin şart olması dikkat çekiyor.

Isparta'da bugün ( 3 Mayıs 2024) vefat edenler Isparta'da bugün ( 3 Mayıs 2024) vefat edenler

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, ev sahipleri ‘tarifeli kira modelini’ hayata geçirdi. Aylık kira ödemesi ya da 12 aylık peşin kira ödemesi olarak kiracıya sunulan fiyatlarda fark yüzde 20’lere ulaştı. Ev sahipleri böylece ödeme alma konusunda kendilerini güvence altına almayı planlıyor.

 

İNDİRİMİ CAZİP BULAN KİRACI PEŞİN ÖDÜYOR

Konut kiralama konusunda son dönemde yaşanan zorluklar, hem kiracıların belini büküyor hem de ev sahiplerinin mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Kiralık ev bulmanın gittikçe zorlaştığı günlerde ev sahipleri de kendilerini güvence altına alabilmek için tarifeli sisteme geçiyor. Kiracılar için 12 aylık peşin kira ya da aylık kira talebiyle iki seçenek sunan ev sahipleri, peşin ödemek isteyen kiracılara indirim yapıyor.

Düzenli kira almayı garantilemek isteyen ev sahiplerinin sunduğu yıllık ödeme seçeneği, bazı kiracıların işine geliyor. Kirasını yıllık ödeyerek ay bazlı daha az kira verecek olan kişiler, yıllık ödemeyi aylık ödemeye tercih ediyor.

 

KİMİ EV SAHİBİ PEŞİN ÖDEMEDE PAZARLIĞA AÇIK

Bir yıldır yaygın olarak kullanılan bu iki seçenekli sistem daha da yaygınlaşıyor ve artık emlak ofisleri tarafından kiracılara sunuluyor. Bu sayede 29 bin lira olan kira 25 bin liraya, 12 bin lira olan kira ücretiyse 10 bin liraya kadar gerilemiş oluyor. Hatta bazı ev sahiplerinin 12 aylık peşin ödemelerle ilgili tekliflere açık olduğu da kiracılara bildiriliyor.

GÜVENCE VE YATIRIM SEBEBİ GÖZE ÇARPIYOR

Ev sahiplerinin bu tarifeyi kiracılara sunmasındaki esas sebepler arasında kira alamama korkusu ve peşin parayla farklı yatırımlar yapma isteği bulunuyor. Kiraların ekonomiyle orantılı olarak hızlı artış göstermesi, kiracılarda endişeye neden olduğu kadar ev sahiplerini de ürkütüyor. Birçok ev sahibi kirayı alamama korkusuyla karşı karşıya kalıyor.

Yıllık peşin kira talebinde bulunan ev sahipleriyse kendilerini bir yıl boyunca güvence altına alabiliyorlar ve kira alamama endişesi taşımıyorlar.

Ev sahiplerinin peşin ödeme istemesinin bir diğer sebebi de ellerine geçen peşin parayı farklı yatırım seçenekleriyle değerlendirmek oluyor. Böylece kar yapmayı düşünen ve ekonomik zorlukların altında ezilmemeyi hedefleyen ev sahipleri peşin ödemeden yana oluyor.

‘PEŞİN ŞART’ DİYENLER DE VAR

Kiracıları en çok zora sokan konu, sadece yıllık peşin ödeme kabul eden ev sahiplerinin ilanları oluyor. Yatırım amaçlı parasını değerlendirmek isteyen ev sahiplerinin başvurduğu bu dayatma yüzünden kiracıların kendilerine uygun ev bulmalarını daha da zorlaştırıyor. 12 aylık peşin ödeme yapabilecek durumda olmayan kiracılar bu ilanları direkt elemek zorunda kalıyor.