Geçen yazımda Sıfır Sorun Politikasının zaman içinde revize edilememesinden dolayı çökmeye başladığını yazmıştım. Türkiye’nin mevcut İsrail politikasın Gazze için önemli olduğunu belirtmiştim. O yazımdan kısa bir süre sonra Haydut Devlet İsrail, Gazze’ye yeniden havadan bir operasyon başlattı. Hatta durum öyle bir hale geldi ki İsrail hava operasyonu yetmez birde karadan hareket yapacağız demesi üzerine, büyük abilerinden bazı baskılar gördüler ki şimdilik kara operasyonun askıya aldıklarını resmi olmasa da resmi olmayan bir dille ifade ettiler.

Peki, bu saldırın arkasında sadece Hamas’ın İsrail’e attığı 2-3 füzemi yatıyor? Tabiki Hayır. Bilindiği üzere İsrail’de seçimler var. Köşeye sıkışan Netanyahu ve saz arkadaşı Liberman İsrail’de oldukça zor durumda. Önünde de önemli bir seçim var. Yapacağı iş basitti. Öncelikle iyi bir seçim yatırımı yapacak, Önce Gazze’ye saldıracak buradan seçim için kendine kirli ve kanlı bir avantaj sağlama peşine düştü. İş güvenlik olursa bu tür ülkelerde seçmenlerin tamamen bağımsız bir tercih yapması zaten beklenemez. Savaştan korkan barış yanlısı İsrail’liler böyle bir seçime ister istemez Netanyahu ve saz arkadaşı Liberman’ı destekleyeceklerdi.

Tabi bunun dışında İsrail’in son yıllarda geliştirdiği Demir Kubbe projesini de böylelikle deneme imkânı bulacaklardı. Ve beklenildiği gibi bu sistemin başarılı olmadığı ortaya çıktı. Gazze’den İsrail’e atılan İran menşeili füzeler İsrail’e düşünce, İsrail’in Neocon kanadı bir kez daha telaşe düştü. Hamas’ın attığı çok basit füzeleri bile engellemeyen Demir Kubbe İran’dan gelecek daha gelişmiş füzeleri nasıl engelleyecekti.

Bu noktada Myanmar’a giden ABD başkanı Obama ise bilindik bir açıklama yapıyor fakat açıklamada nüans ve incelikler veriyordu. ABD’nin klasik görüşü olarak bildiğimiz ‘İsrail’in kendini koruma hakkı var’ söylemi, Obama döneminde daha nüanslı bir biçimde söylendi. ABD her ne kadar da İsrail kendimi koruma hakkı var derken, İsrail ABD gözünde sınırsız bir kredisi olmadığını nüans’lı bir biçimde ifade etti.

Bugün İsrail’de yapılan anketlerde en sevilmeyen ABD başkanı Obama’dır. Obama’nın İsrail’de destek oranı %10’u bulmaz. Hele ki mevcut yönetimin ABD ile olan ilişkilerine bakarsak Netanyahu’nun en sevmediği ABD başkanı da Obama’dır.

Aslında sorunun temeli İsrail’in ne yaptığı değil, Filistinlilerin ne yaptığı? Gazze’de mevcut yönetimi elinde tutan Hamas ise Filistin Merkezli El-Fetih ‘in aralarında ki anlaşmazlıklardır. Bu anlaşmazlıklar devam ettiği sürece, Filistinlilerin tek ses olamadığı sürece biz bu filmi izlemeye devam edeceğiz.

Kalın Sağlıcakla.