İlçede elmacılıktan sonra ilgi gören ve üreticiler tarafından daha önceleri de kuru tarım olarak değerlendirilen aspir bitkisinin  Tarım Bakanlığının destekleri ile beraber bu yıl ilçe genelinde daha da yaygınlaştığını belirten Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin ürün çeşitliliğini artırmak istediklerini, aspir bitkisinin de bu anlamda özel ve bölge için önemli olduğunu söyledi.

Gelendost Belediyesi olarak 30 dönümlük tarlada  aspir üretiminin yapıldığını aktaran Başkan Sezgin , "Özellikle kurak ve kuru tarıma uygun alanlarda ürün çeşitliliği artırmak adına yapılan önemli bir üretim . Kullanım çeşitliliği fazla olan bu bitki, özellikle kurak alanda yetişme özelliği nedeniyle ilçemizde rahatlıkla ekilebilir. Bitkinin kurak alanları seviyor olması, çiftçilerimize avantaj sağlamaktadır. Aspir bitkisi inşallah ilçemize daha fazla değer katacaktır." diye konuştu.

SAĞLIKLI YAĞ TÜKETİMİNİ ARTIRACAĞIZ

Başkan Sezgin konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Bugünlerde hasadı biten aspir bitkisi bundan sonra ilçemizde bulunan aspir yağı fabrikalarında  işlenmek suretiyle kendi yağımızı temin etme ve ticari boyuta dönüştürme yolunda adım atmış olacağız .Belediye olarak bu konuda vatandaşımıza katkı sağlamak amacıyla üretim denemesini de sağladık.Üretimden elde ettiğimiz tohumları ilçemizde bulunan yağ işleme fabrikalarına göndermek suretiyle işletmeciliğini Gelendost Belediyemizin yaptığı Miryokefalon Dinlenme Tesisleri mutfağında kullanılmak üzere sağlıklı yağ tüketimini de sağlıyoruz. İlçemizdeki üreticiler  vasıtasıyla da evlerimizde sağlıklı yağ tüketimi konusunda vatandaşımıza destek olmaya çalışıyoruz.

İLÇEMİZDE YÜZYILLIK BİR GEÇMİŞİ VAR

İlçemiz Hüyüklü tepesinde hizmete yeni açmış olduğumuz restaurantımızın mutfağında aspir yağı kullanmaya başlayacağız. Çünkü sağlık açısından bitkisel yağlar içerisinde gerçekten de en kaliteli yağ durumda olduğu için. Bunu vatandaşımıza da önermeye çalışacağız.Geçmiş dönemlerde de üretimi yapılan aspir bitkisinin ilçemizde yüz yıllık bir geçmişi var diyebiliriz.

Gelendost ilçesinde çok uzun zamandır üretimi olan aspir yetiştiriciliğine yöre çiftçilerinin çok daha fazla ilgi göstermesini beklediklerini ifade eden Başkan Sezgin , verilen destek ve projelerle , ürünün ilçe genelinde artacağı düşüncesinde olduklarını da kaydetti. /Elif AKGÜL

Isparta’da otomobil virajı alırken takla attı Isparta’da otomobil virajı alırken takla attı