banner121

Akseki pekmezinin lezzeti toprağından geliyor

Pekmezi ile ünlü Antalya’nın Akseki ilçesinde her yıl eylül ayının ilk haftasında üzüm bağları bozularak, toplanan üzümlerden pekmez yapılıyor. Akseki pekmezinin lezzetinin sırrı ise şıranın içine atılan ve sadece Çimi Mahallesi’nde...

GENEL 17.09.2018, 10:09
Akseki pekmezinin lezzeti toprağından geliyor
banner123

Pekmezi ile ünlü Antalya’nın Akseki ilçesinde her yıl eylül ayının ilk haftasında üzüm bağları bozularak, toplanan üzümlerden pekmez yapılıyor. Akseki pekmezinin lezzetinin sırrı ise şıranın içine atılan ve sadece Çimi Mahallesi’nde bulunan özel beyaz topraktan geliyor.

Akseki’de bağ bozumu ve pekmez dönemi Eylül ayının ilk haftasından itibaren başlıyor. Topladıkları üzümlerin bir kısmını pekmez yapan üreticiler, katkısız ve organik pekmez üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğunu dile getiriyor. Üreticilerin özenle topladığı üzümler, çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra özel olarak hazırlanan ocaklarda bakır kazanlara tavalara konularak kaynatılıyor. Pekmezin kilogramı 25-30 liraya satışa sunuluyor.

Alaçeşme Mahallesi’nde 62 yıldır üzüm pekmezi yapan 82 yaşındaki Rahime Uslu, bağ bozumunun yapıldığını söyledi. Yaklaşık 5-6 kilogram üzümden 1 kilogram pekmez elde edildiğini kaydeden Uslu, pekmez yapımını şöyle anlattı:

"65 yıldır bağcılıkla uğraşıyorum. 65 yılın verdiği tecrübe ile pekmezin en iyisini yapmaya çalışıyorum. İşimiz bağlardan üzüm toplamakla başlıyor. Üzümleri komşularımız ve akrabalarımızla yardımlaşarak birlikte topluyoruz. Toplanan üzümler daha sonra şırana ismi verilen havuzlara konularak saatler süren bir ezme işleminden geçiriliyor. Ezme işleminin ardından kazanlara konulan üzüm suları, içerisine karıştırılan özel bir toprakla yüksek ateşte 5 saat kaynatıyor. Kaynatılan şıralar ise bir gün dinlendiririz. Toprağı dibine çöker. Bir gün sonra süzülerek tavalara alınıp yeniden yüksek ateşte 6-7 saat kaynatılıyor. Kıvamına gelince tavaları ateşten indiriyoruz ve sofralık pekmez haline getiriliyor. Toprağı şıranın içine atmazsak pekmez lezzetli olmaz. Toprak şıranın acısını alır. Lezzetli olmasını sağlar. Akseki’nin pekmezinin lezzeti bu özel topraktan ileri gelir. Akseki pekmezi niye meşhur derseniz? pekmezin lezzeti bu özel topraktan gelir. Bu toprak olmazsa pekmez kaliteli olmaz." dedi.

Akseki’nin özel toprağı ile yapılıyor

Şıranın içerisine kaynatmadan önce Akseki’ye özgü sadece Çimi Mahallesi’nde bulunan özel beyaz toprak attıklarını dile getiren Rahime Uslu, "İçerisine karıştırmış olduğumuz bu özel toprak şıranın asidini alıyor. İçerisindeki asidin çıkmasına yardımcı oluyor. Şıranın burukluğunu alır ve tatlandırır. Şıranın asitten ayrıştırılması ile kaynatılan pekmezin tadı bir başka oluyor. Akseki pekmezinin lezzeti ise buradan geliyor. Pekmezi yaptıktan sonra en az yarım saat savururuz, ne kadar fazla savurursan pekmezin acılığı gider. Kaliteli olur." diye konuştu.

Pekmez yapmadan sipariş alıyorlar.

Pekmez zamanı gelmeden sipariş aldıklarını anlatan Uslu, "Biz daha pekmezimizi yapmadan herkes sipariş verir. Pekmezimizi pazara götürmüyoruz. Köye gelerek pekmezi bizden alırlar."

Abdullah Uslu ise şırahanede ezilen üzümlerin şırasını çıkardıktan sonra özel toprakla kazanlara dökülen şırayı beklemeye aldıklarını dile getirerek, "Bir gün sonra sabah erken saatte kızgın ateşte 6-7 saat durmadan altını ateşleriz. Tavadaki şıralar kaynaya kaynaya tavanın beşte birine iner. Pekmez olarak beşte biri kalır. 6 saatte şıralar pekmez haline gelir" ifadelerini kullandı.

Pekmezi kaynattıktan sonra köpürtülüyor

Uslu, "Tavalardaki pekmezi yaptıktan sonra pekmezi savuruyoruz. Savurdukça pekmez köpürür. Bu köpüğü alırız. Komşularla da bu köpüğü yeriz. Pekmezi savurursak pekmez daha kaliteli olur. Ne kadar fazla savurursak pekmez o kadar kaliteli ve tatlı olur" diye konuştu.
haber32
haber32
Yorumlar (0)
haber32 haber32
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Günün Anketi Tümü
Sizce Isparta'nın En Büyük Sorunu Nedir?
Namaz Vakti 30 Ocak 2020
İmsak 06:34
Güneş 07:57
Öğle 13:16
İkindi 16:01
Akşam 18:25
Yatsı 19:43
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Sivasspor 19 41
2. Fenerbahçe 19 37
3. Başakşehir 19 36
4. Trabzonspor 18 35
5. Alanyaspor 19 35
6. Galatasaray 19 33
7. Beşiktaş 19 30
8. Göztepe 19 29
9. Malatyaspor 18 24
10. Gaziantep FK 19 24
11. Çaykur Rizespor 19 24
12. Denizlispor 19 22
13. Gençlerbirliği 19 21
14. Konyaspor 19 18
15. Antalyaspor 19 17
16. Kasımpaşa 19 15
17. Ankaragücü 19 13
18. Kayserispor 19 11
Takımlar O P
1. Hatayspor 19 40
2. Erzurum BB 19 34
3. Bursaspor 19 33
4. Keçiörengücü 19 29
5. Adana Demirspor 19 28
6. Akhisar Bld.Spor 19 28
7. Ümraniye 19 28
8. Menemen Belediyespor 19 28
9. Altay 19 27
10. Giresunspor 19 27
11. Fatih Karagümrük 19 24
12. Balıkesirspor 19 24
13. İstanbulspor 19 20
14. Altınordu 19 20
15. Osmanlıspor 19 17
16. Adanaspor 19 14
17. Boluspor 19 14
18. Eskişehirspor 19 10
Takımlar O P
1. Liverpool 23 67
2. Man City 24 51
3. Leicester City 24 48
4. Chelsea 24 40
5. M. United 24 34
6. Tottenham 24 34
7. Wolverhampton 24 34
8. Sheffield United 24 33
9. Southampton 24 31
10. Arsenal 24 30
11. Crystal Palace 24 30
12. Everton 24 30
13. Burnley 24 30
14. Newcastle 24 30
15. Brighton 24 25
16. Aston Villa 24 25
17. West Ham 23 23
18. Bournemouth 24 23
19. Watford 24 23
20. Norwich City 24 17
Takımlar O P
1. Real Madrid 21 46
2. Barcelona 21 43
3. Sevilla 21 38
4. Getafe 21 36
5. Atletico Madrid 21 36
6. Real Sociedad 21 34
7. Valencia 21 34
8. Villarreal 21 31
9. Athletic Bilbao 21 31
10. Osasuna 21 28
11. Granada 21 27
12. Real Betis 21 27
13. Levante 21 26
14. Deportivo Alaves 21 23
15. Eibar 21 23
16. Real Valladolid 21 22
17. Mallorca 21 18
18. Celta de Vigo 21 17
19. Leganés 21 15
20. Espanyol 21 15
Günün Karikatürü Tümü