Üstelik kişinin sevdiği kişi ile evlenmesi çok daha güzel olan bir olgudur. Kişilerin sevdiği insanla yaşadığı her şey son derece güzeldir ve her anı özeldir zaten. O yüzden de kişi tüm bir yaşamı birlikte geçirebileceğini düşündüğü insanı bulduğu zaman onunla aynı çatı altında yaşamak için evlenmek, aile olmak, soyadının devam etmesi ve ailenin büyümesi için çocuk sahibi olmak ister. Ölüme inat çoğalmak, dostları ile sonsuza kadar mutlu mesut yaşamak ister ama ülkemiz gibi geleneklerine göreneklerine bağlı olarak yaşayan toplumlarda öyle pat diye evlenilmez, işin öncesinde kız isteme, söz, nişan gibi olgular vardır.

İşte tam da bu noktada devreye söz tepsisi denen bir olgu girer. İyi ki de girer.

Ne İşe Yarar

Söz tepsisi nedir sorusunun yanıtını öncelikli olarak vermek gerekir ise bu tepsi özellikle evliliğin ilk aşamasında olan söz isteme merasimi sırasında içine söz yüzüğünün konması için özel olarak dizayn edilen tepsiye verilen isimdir.

Piyasadaki ismi de söz tepsisi olarak bilinir ve özellikle bugünlerde bu amaç için üretilen bir tepsi biçimidir. Kullananların çok iyi bildiği üzere son derece güzel, hoş bir tarzı vardır. Özellikle bugün için yapıldığı her halinden belli olan bir tepsi biçimidir.

Söz tepsisi için kullanılan malzemelere baktığımızda ahşap, kütük, cam ağırlıklı olarak kullanılan malzemelerdir ama kimi zaman altın kaplama, gümüş kaplama gibi uygulamalarda bu tepsilerinin tutma yerleri olan kulp kısımlarında görülebilmektedir.

Fiyatlar olarak bakıldığında ise üründe kullanılan malzemeye, üreticisine, tasarımına, fabrikasyon ya da el emeği olmasına göre rakamları çok ciddi anlamda farklılıklar gösterebilmektedir.

Burada insanın aklına şöyle bir soru gelebilir insan neden evdeki gümüş tepsi ile söz yüzüğünü koyarak ortaya getirmez. İşin özünde illa söz tepsisi diye bir yaptırım olmamakla beraber böylesi bir şey günün anlam ve önemine gölge düşürecektir.

Dahası bugünü anımsamak için tepsinin içine belki de evlenecek olan kişilerin adının soyadının yazıldığı tepsiler o en özel günlerini yad etmek için evlerinde ömür boyu tutulması, çocuklarına gösterilmesi işin en güzel taraflarından birisi olacaktır.

Çok küçük ya da çok büyük olmayan bu tepsilerin içine rahatlıkla söz yüzükleri, kurdele ve makas konulabilmektedir.