BM'den Türkiye'ye Suriye övgüsü #1 Birleşik Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Suriye'deki insani koşul ve BM'nin bu ülkedeki yardım faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Koronavirüs salgınınında Suriye ekonomisine ağır darbe vurduğunun altını çizen Laerke, "Gıda fiyatları yükseliyor. İnsanların bu günlerde uygulamak için birikimleri kalmadı. Daha artı insan açlığa sürükleniyor." uyarısında bulundu. "Türkiye çok uzun yıllardır (mülteciler için) inanılmaz bir ev sahipliği yaptı." diyen Laerke, Suriye'de ateş hattındaki koruma ve barınağa ihtiyaç duyan milyonlarca sivilin Türkiye'ye sığındığını dile getirdi. Laerke, salı günü Brüksel'de yapılacak donörler toplantısından elde edilecek fon ile Türkiye de dahil komşu ülkelere sığınan Suriyelilere yardımda bulunacakları bilgisini paylaştı. Keza BM'nin ülke dışındaki Suriyeliler için 5,8 milyar dolar bambaşka bir bağış çağrısında bulunduğunu kaydetti. Laerke, İdlib'de ateşkes ile her şeyin çözülmediğini, bölgedeki 2,8 milyon insanın BM'nin yardımına gereksinim duyduğunu belirterek şunları söyledi:
"Yine, bu insanlara destek edebilmek için Türkiye kilit oyuncu. Çünkü (Türkiye'den) jurnal bazda geniş ayrıntılı sınır ötesi yardım operasyonları düzenliyoruz. Geçen ay bu yardımlarda rekor kırdık. Türkiye'den 1800 tır sınırı geçerek İdlib'deki muhtaçlara yardım götürdü."
Laerke, Türkiye'nin bölgede "iki açıdan kilit oyuncu" olduğunu vurgulayarak "Öncelikle, dünyada en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan ülke, ikincisi de Suriye içindeki sıcak noktalara insani destek ulaştırabilmemiz açısından kilit bir ülke." değerlendirmesinde bulundu. BM'den Türkiye'ye Suriye övgüsü #2 Laerke, 30 Haziran Salı günü Belçika'nın başkenti Brüksel'de Suriye krizine ilişkin Avrupa Birliği ve BM'nin ortaklaşa "yüksek seviyeli donörler" toplantısı oluşturacağı bilgisini paylaştı. Video konferans yöntemiyle yapılacak toplantıda Suriye'deki siyasi durumun ele alınacağını aktaran Laerke, çoğu dışişleri bakanlığı seviyesinde temsilcilik edilmek üzere, şimdiye kadar 58 ülkeden katılım teyidi aldıklarını ifade etti. Laerke, Suriye'deki sivillere gıda, barınak, temiz su ve sağlık hizmetleri konusunda yardımcı olmak için bu yıl BM'nin uluslararası toplumdan 3,8 milyar dolar bağış talebinde bulunduğuna ama bu miktarın şimdiye dek ancak üçte birinin toplanabildiğine işaret etti. Türkiye ve Rusya'nın anlaşmasıyla İdlib'de 6 Mart 2020 saat 00.01'den itibaren yürürlüğe giren ateşkese büyük ölçüde uyulduğunu gösteren Laerke, "Son aylarda İdlib'deki çatışmalarda fazla keskin şekilde düşüş olduğunu gördük. bununla beraber, hiçbir şekilde bölgede durumun bütün olarak dostça olduğunu söyleyemeyiz. zaman zaman alevlenmeler olabiliyor. Lakin çatışmalarda azalma olduğu reel." şeklinde konuştu. Bu haber sizlere www.haber32.com.tr farkıyla sunulmuştur