1370 yıllarında başlayan leblebiciliğin mucitleri Şeyh Nurettin ve Şeyh Hamza hazretlerinin mezarları Sandıklı Muradin Camisinde bulunmaktadır.

LEBLEBİ’NİN PİRİ ŞEYH NURETTİN HAZRETLERİ

Sandıklı leblebisinin meşhurluğu asırlara dayanıyor. Leblebinin piri Şeyh Nurettin hazretlerdir.

Şeyh Nurettin hazretleri uzun uğraşlardan sonra nohudun dağılmadan ve kabuğunu çıkarılıp kavrularak yensel hale gelmesini sağlamış ve bu işlemin yapılış haline de; ‘Leblebi’ adını vermiştir.

LEBLEBİNİN SON USTALARI HALİL-FATİH ARSLAN KARDEŞLER

Arslan ailesinin üç kuşaktır yapmış olduğu leblebicilik imalatı bu gün Halil ve Fatih Arslan kardeşler tarafından devam ettirilmekte.

Tüm zorluklarına rağmen leblebicilik mesleğini devam ettiren Arslan kardeşler, meşhur Sandıklı leblebisinin unutulmaması için uğraştıklarını söylüyorlar.

20’NİN ÜZERİNDE LEBLEBİ ÇEŞİDİ

Tuzlu, şekerli, haşhaşlı, susamlı, tarçınlı ve karanfilli başta olmak üzere 20’nin üzerinde leblebi çeşidi ürettiklerini belirten Kanaat Kuruyemiş İşletmecisi Fatih Arslan, üretim zorluklarını şöyle anlatıyor; “Leblebi nohudu genelde Uşak, Balıkesir ve Kütahya’da üretilen kırmızı nohut veya sarı 98 dediğimiz cinsten yapılmaktadır. Hasat sonrasında üretim tesisine gelen nohut önce eleklerden geçirilerek kavrulmaya hazır hale getiriliyor. Birinci kavurmayı yaptıktan sonra sergilerde 20 gün dinlenmeye bırakılıyor. Dinlenme sonrasında sergilerden toplanarak tekrar kavruluyor ve yine sergilere serilerek 20 gün daha dinlendiriliyor. Sonra ıslatılarak imalathanede bir gün süreyle bekletiliyor. Ardından kabuk sürtme makinesinde kabuğu çıkarılarak çiğ leblebi haline getiriliyor. Birkaç gün bekletildikten sonra son olarak çifte kavrulmayla leblebi haline getiriliyor ve raflarda yerini alıyor.”

Ağabey Halil Arslan ilave etmeyi unutmuyor; “Yıllara dayalı birikim, deneyim ve tecrübemizle leblebi üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz leblebileri genelde turizm bölgelerine gönderiyoruz. Öncelikle Sandıklı Hüdai Kaplıcasına gönderiyoruz.  En çok klasik leblebi tercih ediliyor. Damak tadına ve zevkine göre diğer çeşitlerde tercih ediliyor.”