4 dönemdir Sandıklı Ziraat Odası Başkanlık görevini yürüten Süleyman Yıldız, oda bünyesine kazandırmış olduğu tarımsal ekipmanlar ile üyelerin yükünü hafifletmekte, aynı zamanda  tarımsal girdi maliyetlerini de düşürmektedir.

BÜTÜN ÇİFTÇİLERİN DESTEKLEMELERDEN FAYDALANMSINI İSTİYORUZ

Sandıklı tarımında en önemli sorunun varislerin miras yoluyla tarlaları zamanında kendi üzerlerine intikal ettirmemelerine bağlı olarak hibe ve desteklerden mahrum kalmalarına vurgu yapan Süleyman Yıldız, Türkiye’nin patates ve kuru soğan üretim merkezi olan Sandıklı’da mevcut tarım alanlarının %55’nin mazot, gübre ve ürün desteği başta olmak üzere bütün hibe ve desteklemelerden faydalanamadıklarını söyledi.

Sorunun biran önce çözüme kavuşturulması için çalışmalar yaptıklarını belirten Süleyman Yıldız; “Vatandaşı bilgilendiriyoruz, gelişmelerden haberdar ediyoruz. Tarlalar ekiliyor, biçiliyor ama desteklerden faydalanılamıyor. Çiftçi kardeşlerimiz ata yadigarı ekip biçtikleri tarlaların tapularını kendi üzerlerine kaydettirirlerse mazot, gübre ve ürün desteği başta olmak üzere diğer hibe ve desteklerden faydalanabilecekler. Sahada, alanda biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Sandıklı’da tarım arazilerinin % 55’ten fazlasının desteklemelerden faydalanamaması demek çiftçilerimiz adına büyük bir ekonomik kayıp demektir” dedi.

ÇİFTÇİLER FUARLARA GÖTÜRÜLÜYOR

Sandıklı Ziraat Odası üyelerine yönelik çok güzel çalışmalara imza atmaktadır.

Üyeler yönetim tarafından fuarlara götürülerek yeni tarım teknolojilerini tanımaları, iyi tarım uygulamalarını görmeleri sağlanıyor.

Ayrıca girdi maliyetlerini azaltmak amacıyla 40 köye hayvan yem kırma ve ezme makinesi alınarak muhtarlara teslim edildi. Yem makinesi İmkanlar dahilinde 2018-2019 döneminde tüm köylere verilecek. Oda bünyesinde bulunan 2 adet haşhaş ekim makinesi (Kombi Mibzer) ile ekim yapmak isteyen çiftçilere ücretsiz hizmet veriliyor. Gezici selektör ile tohumlar eleniyor ve ilaçlanarak ekime hazır hale getiriliyor. Tabi bu arada kadın çiftçilerimiz unutulmamış ve hamur makineleri alınmış. Son teknoloji patates ekim makinesi alınarak hizmete sunulmuş. Muhtarlıklara bağlı umuma açık köy fırınlarına hamur yoğurma makineleri alınarak tarlada, bahçede çalışan Türk kadın çiftçisinin yükü hafifletilmiş. Bütün bunların yapılmasındaki amaç; tarımda makineleşmeyi sağlayarak girdi maliyetlerini en aza indirmek.

TASNİFLEME VE PAKETLEME TESİSİ KURULACAK

Toprak yapısından kaynaklı olarak Afyon patatesinin İstanbul piyasasında tercih edildiğine vurgu yapan Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, yetişen tarım ürünlerini en iyi şekilde değerlendirebilmek amacıyla paketleme ve tasnifleme tesisi kurarak pazara sunulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

SERACILIĞIN YAYGINLAŞMASI SAĞLANACAK

Son olarak en büyük hedeflerinin üyelerinin çiftçi kayıt sistemlerini en iyi şekilde tutmak ve mesleki sorunlarını çözmek olduğunu belirten Yıldız, verimli toprakların imara açılmasına karşı olduklarını ifade ederek, Sandıklı’da seracılığın yaygınlaşması için desteklerinin devam edeceğini söyledi.