Isparta Türkiye'nin Gül bahçesi. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65'ini buradan karşılanıyor. Gülbirlik tarafından gülçiçeğinin alım fiyatı bu yıl 51 lira olarak belirlendi. Yine bu yıl Isparta'da gülçiçeğinden 13 bin ton civarında rekolte elede edildi. Gelecek yılki gülçiçeği sezonuyla ilgili ise Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik önemli açıklamalarda bulundu.

Önümzdeki yıl gülçiçeği rekoltesini iklim şartlarının belirleyeceğini belirten Çelik, "burada önemli olan Gülçiçeğinin toplanması, bu yıl yaşanan zorlukları gördük. Toplayamazsanız hiç bir faydası olmaz" ifadelerini kullandı.

Uçak Biletlerine Zam Geldi Isparta'ya Gidiş Ne Kadar? Uçak Biletlerine Zam Geldi Isparta'ya Gidiş Ne Kadar?

Çelik, verimin tamamen iklime bağlı olarak neticesini görebileceğimiz bu konu olduğunu söyleyerek, "şu aşamada çok kurak geçen bir mevsim içerisindeyiz, kış döneminde ne kadar yağış alacak, ne kadar soğuk don olayı yaşayacağız bunların hiç birisini bilmiyoruz. Ama normal şartlar altında yeteri kadar gül bahçesinin olduğunu söyleyebilirim. Buradaki önemli mesele şu, özellikle son yıllarda çok daha fazla yaşadığımız meselelerden birisi toplama sıkıntısı. Gül yetiştirmek, dikmek bunlar toplamaya göre daha kolay. Sezonu geldiğinde gülçiçeği günü birlik toplanarak fabrikalara ulaştırılması gereken bir ürün. Dolayısıyla toplayamazsanız bahçede kalırsa hiç bir faydası yok" dedi. 

TOPLAMA SIKINTISI OLABİLİR

Önümüzdeki yıl gül bahçelerinden toplama sıkıntısı olabileceğini dile getiren Çelik, bunu devam eden problemlerden birisi olarak gördüklerini kaydetti. Rekolte için ise şu an konuşmanın erken olduğunu belirten Çelik, her şey normal giderse yeteri kadar gülçiçeğinin olacağını ve herkesin ihtiyacını karşılayacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Haber Merkezi