İşsizliğe Çare;

 

 

Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi,  Isparta Ticaret ve Sanayi Odası,  Isparta Ticaret Borsası,  Esnaf ve Sanatkarlar  Odası, Üniversite, Isparta Muhasebeciler Odası, İşadamları Dernekleri ve Diğer Sivil Toplum Örgütleri, gün bu gündür. Gün birlik ve beraberlik günüdür.

 

Isparta’da da tehlike çanları çalıyor. İşsizlik çığ gibi büyüyor. İşsizliğin açtığı ekonomik ve kültürel tahrifatları anlatmakla bitiremeyiz. Her geçen gün daha tehlikeli hal alıyor.

 

Sen ben çekişmelerini, alınganlıkları bir kenara bırakıp, birlik ve beraberlik günü bu gün, bugün el ele verme günü, bu gün sorunları birlikte sırtlanma günü. Bu gün az laf edip, çok iş yapma günü. Bu gün herkesin elini taşın altına koyma günü. Bugün harekete geçme günü.

 

Isparta’da iş alanları ardı ardına kapanırken, işsizlik çığ gibi büyüyor. İşsizliğin yaratacağı ekonomik ve sosyal tahrifatların etkisi, üç beş ay sonra ortaya çıkmaya başlar. İşsiz kalan vatandaşlar, işsizlik maaşları nedeniyle bir süre daha, sıkıntıya düşmeden yaşamlarını idame ettirecekler. İşsizlik maaşları sona erdiğinde, ekonomik sıkıntılar baş göstermeye başlayacak, ardından sosyal çöküntüler, kültürel çöküntüler derken, domino taşları gibi birbirlerini tetikleyecektir.       

 

Bütün bu sıkıntılar baş göstermeden,el ele verip bu soruna kendi imkanlarımızla çözümler üretmeye çalışmalıyız.

 

İşsizlerin profiline bir göz atalım;

  • Yüzde 61 ‘i lise altı eğitimli
  • Yüzde 24 ’ü bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor
  • Yüzde 74 'ü erkek nüfus
  • İşsizlerin yüzde 32 ‘i eş-dost vasıtasıyla iş arıyor
  • Yüzde 88 ‘i daha önce bir işte çalışmış
  • Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 44 ‘ü hizmetler yüzde 25’i sanayi, yüzde 19 ’ü inşaat, yüzde 9 ’ü ise tarım sektöründe çalışmış. Yüzde 2’si ise 8 yıldan önce işinden ayrılmış
  • İşsizlerin yüzde 31 ‘i çalıştığı iş geçici olup, işi sona erenlerin yüzde 19 ’ü işten çıkarılanlar, yüzde 14 ’ü kendi isteğiyle işten ayrılanlar, yüzde 8 ’ini işyerini kapatan/iflas edenler, yüzde 8 ’ünü ev işleriyle meşgul olanlar, yüzde 7 ’ini öğrenimine devam eden veya yeni mezun olanlar, yüzde 11 ’ini ise diğer nedenler oluşturuyor.

Bu oranlar Isparta nüfusunda daha da yüksek. Bunun için uzun uzadıya anketler hazırlamaya gerek yok. Görünen köy kılavuz istemez.

 

            İşsiz kalan bir vatandaşın minimum 10 kişiye direk olarak, olumsuz etkisi vardır.

 

İşsizliğe çözüm bulmak adına, el birliği ile çalışılmadır.

 

Ticaret Odası başkanımız, Sayın Hasan Hüseyin Kaçıkoç’un bir beyanatı beni çok heyacanlandırmıştı. Isparta’ya Gemi / Yat yan sanayi getirilecek şeklinde bir beyanı vardı. Bu beyanı okuduğumda, Isparta’ya sağlayacağı maddi etkisini hayal bile edemedim. Ancak ne var ki uzun zamandır bu konuda hiçbir gelişme olmadı. Bazen küçük ışıklar, büyük ufuklara açılan bir kapıdır, düşüncesiyle umutlanmıştım. İşsizliğin aşılabilmesi için, Ticaret Odasına büyük görevler düşmektedir. Ticaret Odası birliktelikler için öncülük etmelidir. Sizler kıvılcımı çakın, gerisi gelecektir.

  

Sağlıcakla kalın