Ceviz fidanı nasıl yetiştirilir, ağacımın meyvesini ekerek aynı fidanı elde edebilir mi?

Tohumla üretilen meyve ağaçları geç meyveye yatar ve meyve özellikleri de farklı olur. Özellikle cevizin heterozigot yapısı tohumdan elde edilen ağacın oldukça kalitesiz, geç meyve veren ve standart olmayan meyve yapısı oluşmasına neden olur. Bu yüzden ceviz fidanı yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticiler mutlaka aşı ile kültürel uygulama gerçekleştirerek aşılı ceviz fidanı üretimi yapmalıdırlar.

Ceviz bahçesi kurulumunda bölgeye uygun çeşit seçimi yaparken neler dikkate alınmalıdır?

Bölgenin doğal bitki örtüsünde bulunan türler, ilkbahar geç ve son bahar erken donları, toplam sıcaklık, düşük sıcaklık ve mikro klima alanı olma gibi faktörlere bakılarak ceviz çeşitleri seçimi yapılır. Saydığımız özellikler genel olarak bölgenin rakımından etkilendiği için çeşit seçiminde rakım önemli bir göstergedir. Özel etmenleri atlayıp rakımı dikkate aldığımızda 0-1100 metre arası yüksekliklerde chandler ceviz fidanı dikimi yapılması uygun olacaktır. Tabi chandler ceviz fidanı tozlayıcısı Fernette veya Franquette’ yi de beraberinde dikmek zorunludur. Aksi takdirde veriminiz % 50 oranında düşecektir. Rakımı 1100-1800 metre arası yükseklikte olan bölgelerde ise fernor ceviz fidanı özellikleri bakımından dikmek uygun olacaktır. Burada Fernor’un en önemli özelliği en geç çiçeklenen çeşit olmasıdır. Bahsettiğimiz yüksek rakımlarda don riski olduğu için ağacın geç çiçeklenmesi çok önemlidir. Yine fernor ceviz fidanı tozlayıcısı olan Fernette (Chandler ile ortak) veya Ronde bahçeye dikilmelidir. Artık veriminin düşük olmasından dolayı yerli ceviz fidanı çeşitlerinin dikimini önermiyoruz. Bunların yerine Chandler ve Fernor gibi bodur ceviz fidanı dikimi daha karlı olacaktır. Bodur ceviz diye ifade etmiş olsak da aslında bu genel bir söylem, ceviz ağaçlarının boduru diye bir şey söz konusu değil. Ancak bu çeşitlerin yan dal verimi çok yüksek olduğu için çok gelişememekte ve bodur olarak ifade edilmektedir. Chandler ve Fernor’un yanında ceviz türleri içinde pedro ceviz çeşidi de oldukça verimlidir ve dikimi tavsiye edilir. Ancak sıcaklardan fazla etkilenmesi ve meyve boyutunuz Chandler ve Fernor’a göre daha küçük olması dezavantajlarıdır. Yine Pedro ceviz çeşidi 0-800 metre rakıma kadar dikilebilir.

Kaynaklar : http://www.chandlercevizfidani.com.tr/ceviz-fidani-nasil-yetistirilir-agacimin-meyvesini-ekerek-ayni-fidani-elde-edebilir-miyim.html http://www.chandlercevizfidani.com.tr/ceviz-bahcesi-kurulumunda-bolgeye-uygun-cesit-secimi-yaparken-neler-dikkate-alinmalidir.html