2.9 trilyon liralık hanehalkı borcunun geri ödemesi zora girdi. Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışı ve öncesinde gerçekleştirdiği regülasyonlarla, bankalar kredi faizlerinde artışa gitti.

En düşük ihtiyaç kredisi faizi yüzde 5'e dayanırken, en yüksek faiz ise yüzde 7’yi buluyor. Bu yüksek oranlarla vatandaşa yıllık yüzde 187’ye ulaşan maliyetler yaratılıyor. En ucuz ihtiyaç kredisi faizi yüzde 4.94 olup, bu oran 10 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için yıllık yüzde 113.26 maliyet yaratıyor ve 10 bin TL'nin geri ödemesi 14 bin 696 TL’yi buluyor. En yüksek faiz ise yüzde 6.99'a ulaşıyor ve bu oran ile 10 bin TL ihtiyaç kredisi kullanan vatandaş geriye 16 bin 889 TL ödüyor. Bu kredinin yıllık maliyet oranı ise yüzde 187.58’e ulaşıyor.

Seçim öncesi döviz talebindeki artış ve şubat ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi üzerine Merkez Bankası faizleri yükseltti. Kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5’e, kredili mevduat hesabı (KKM) faizi ise yüzde 5'e çıktı. Kredi kartı aylık faizleri en son ekimde yüzde 3.66’ya çıkartılmıştı ve seçim sonrası yüzde 5’in üzerine çıkması bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 15 Mart itibarıyla ihtiyaç kredileri 1.06 trilyon liraya, kredi kartı borcu ise 1.3 trilyon liraya ulaştı.

Merkez Bankası'nın faizi artırmasıyla birlikte TL mevduat faizleri de yükseldi. Üç ay vadeli TL mevduat faizleri yüzde 50 - yüzde 56 aralığında değişirken, döviz dönüşlü Kur Korumalı Mevduatlar’ın (KKM) dönüşünde faiz teklifleri agresif boyutlara ulaştı. Bazı bankalar, dövize dönüşü önlemek ve TL’ye dönüşü teşvik etmek için müşterilerine yüzde 75’e varan oranlarda faiz teklif ediyor.

Antalya'da Denetimler Hız Kesmedi Antalya'da Denetimler Hız Kesmedi

Bu ekonomik gelişmelerle birlikte, hanehalkının borç geri ödemeleri zorlaşırken, vatandaşların finansal yükümlülüklerini yerine getirmesi için zorlu bir dönem başlamış oldu.

Haber Merkezi