İkinci el araç satışlarında önemli bir değişiklik yapılıyor: Sıfır araç fiyatının üzerinde pazarlama yasaklanıyor. Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe yaşanan stokçuluk, fahiş fiyat uygulamaları ve spekülatif fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde satılmasını engellemeye yönelik yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bu düzenleme, bugünden itibaren tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsayacak şekilde uygulanacak.

Buna göre, ikinci el araç satışlarında üretici veya distribütörün tavsiye ettiği güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyat belirlenemeyecek. Ticaret Bakanlığı, ilan platformları aracılığıyla yapılan ilanlarda düzenlemeye aykırı fiyatlar belirleyen kişileri uyaracak ve bu uyarılara rağmen kısıtlamaya aykırı ilan verenlerin bilgileri Bakanlığa iletilerek yaptırımlar uygulanacak. İlan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecek.

SDÜ’de Caz Rüzgarı SDÜ’de Caz Rüzgarı

Bu düzenlemeyle amaçlanan, sektördeki fiyat istikrarını sağlamak ve tüketicileri korumaktır. Ticaret Bakanlığı, denetimleri sıklaştırarak stokçuluk faaliyetlerini ve fahiş fiyat uygulamalarını engellemeyi hedefliyor. Bu adımlarla ikinci el araç piyasasında daha sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturulması amaçlanıyor.