Satışlar neredeyse durma noktasına geldi. Kredi faizlerindeki artış ve vade sayısındaki düşüşle birlikte piyasada adeta bir durgunluk yaşanıyor.

Maynet’ten Taner Şahin’in haberine göre, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluğun ve fiyat dalgalanmalarının galericilerce çeşitli nedenleri bulunuyor. Galericiler, kredilerin yüksek olması ve kredi erişiminde yaşanan kısıtlamaların satışları olumsuz etkilediğini ifade ediyorlar. Taşıt kredilerine ulaşımın zorlaşmasıyla birlikte alım satım işlemlerinde durağanlık yaşandığı belirtiliyor.

İkinci elde araç satış sürelerinin ortalama 15 günden 30 güne, hatta 50 güne kadar ulaştığı görülüyor. Bazı araçların satış süresinin 90 günü bulduğu bile belirtiliyor. Ayrıca, 2024 yılının başında sıfır araçlara gelen zamların ikinci el araç fiyatlarına da yansıdığı ve sıfır ile ikinci el araçlar arasındaki fiyat makasının açıldığı ifade ediliyor.

TÜİK Açıkladı: Mayıs Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu TÜİK Açıkladı: Mayıs Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu

Yeni yılın başında 2020 model bir aracın fiyatının 900 - 920 bin lira bandından Nisan ayında 1 milyon 50 bin TL ile 1 milyon 100 bin lira bandına yükseldiği belirtiliyor. Ayrıca, ikinci el araç piyasasındaki durgunluk nedeniyle 2014-2015 model otomatik vites bir aracın 500-550 bin lira civarında alınabildiği ifade ediliyor.

Galeri esnafı, araç kredisiyle ilgili bir düzenleme yapılmasını bekleyerek, satışların canlanmasını umut ediyor. Ancak şu an için beklenen satışların gerçekleşmediği ve piyasanın ciddi bir durgunluk içinde olduğu belirtiliyor.

Haber Merkezi