Suyunun güzelleştirdiğine inanılan Zindan Mağarası

Isparta'nın Aksu ilçesindeki Zindan Mağarası da Roma dönemine ait eserleri ve halk arasında cildi güzelleştirdiğine inanılan suyu ile ön plana çıkıyor.

Girişinde Roma mimarisi köprü bulunan ve 765 metre uzunluğunda olan mağaradaki Eurymedon Açık Hava Tapınağı ve Irmak Tanrıçası mozaiği dikkati çekiyor.

Aksu Kaymakamı Mesut Akın, Zindan Mağarası'nın Türkiye'nin gezilebilir en uzun mağaralarından biri olduğuna işaret etti.

Geçmişinin milattan sonra ikinci yüzyıla dayandığını belirten Akın, "Zindan Mağarası tarihte ibadet ve kurban merkezi olarak kullanılmış.

Mağaranın sonunda bulunan ve hamam olarak nitelendirilen kısımdan akan su magnezyum ve kalsiyum açısından zengin. Cildi güzelleştirdiğine inanılıyor, bu bilimsel açıdan da doğrulanmış bir durum." ifadesini kullandı.

Mağaranın yıllık 30 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladığının altını çizen Akın, mağara bölgesindeki tarihi Roma köprüsünün inşasında herhangi bir demir veya harç kullanılmadığını vurguladı.

Ziyaretçilerini hayran bırakan İnsuyu Mağarası

Burdur'daki kalsit kristal doğal oluşumlarıyla ilgi çeken İnsuyu Mağarası, Dr. Temuçin Aygen'in 1952'de keşfinden sonra 1966'da Türkiye'nin turizme açılan ilk mağaralarından oldu.

Sarkıt, dikit, sütun ve damlataş oluşumlarıyla dolu İnsuyu, birbirine bağlı iki bölümden oluşuyor. Loş ışıkla aydınlatılan mağara, 597 metre uzunluğunda etkileyici bir gezi alanına sahip. Mağaranın ziyarete kapalı alanları dahil toplam uzunluğu 8 bin 350 metre.

Şok'ta Haftanın İndirimleri Yarın Başlıyor Şok'ta Haftanın İndirimleri Yarın Başlıyor

Haber/ Nadir Öngören