Bu gece Mevlid Kandili. Yurt genelinde Müslümanlar bu geceyi dua ederek geçirecek. Isparta’da da camiler kandil için hazırlandı. Isparta İl Müftüsü Şahin, Isparta halkının kandilini kutladı. Şahin kutlama mesajında şu ifadeleri kullandı: ‘’26 Eylül Salı gününü 27 Eylül Çarşamba’ya bağlayan gece, Rebîü’l-evvel ayının on ikinci gecesidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in dünyayı teşriflerinin yıl dönümüdür. Bizleri bir kez daha Mevlid Gecesi’ne ulaştıran Yüce Allah’a sonsuz hamd ve sena olsun. Ümmeti olma bahtiyarlığına erdiğimiz Sevgili Peygamberimize, âline ve ashabına salât ve selam olsun. Mevlid Kandilimiz şimdiden mübarek olsun.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, 2023 Yılı Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasının temasını “Peygamberimiz, İman ve İstikamet” olarak belirlemiştir. Bu tema çerçevesinde 27 Eylül Çarşamba günü başlayarak 07 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek olan hafta boyunca “İman ve İstikamet” konuları üzerinde programlar yapılacaktır.

Yüce dinimiz İslam’ın gayesi, erdemli birey, faziletli toplum ve huzurlu bir dünya inşa etmektir. Bu gayeye uygun bir hayatın en önemli göstergesi de iman ve istikamettir. Dünyevi ve uhrevi boyutuyla hayatı anlamlandırma hususunda en büyük imkân olan iman, her türlü batıl düşünce ve anlayıştan kalbi arındırarak samimiyetle âlemlerin Rabbine bağlanmaktır.

İstikamet ise, Kur’an ve sünnet ilkeleri doğrultusunda asil bir duruşa karşılık gelmektedir. Bu yönüyle kuşatıcı bir kavram olan istikamet, imanla Allah’ın emniyetine sığınmak, imanı ibadete ve güzel ahlaka dönüştürmek, fıtrata uygun olmayan ve yaratılış gayesinden uzaklaştıran her türlü söz ve davranışı terk etmek anlamını içermektedir. Bir başka ifadeyle istikamet, söz, düşünce, tutum ve davranışların, “Öyle ise emrolunduğun gibi dosdoğru ol…” (Hud, 11/112.) ilahi fermanı doğrultusunda karar ve anlam bulmasıdır.

Isparta'da Lokantalardaki Yemek Fiyatları Arttı Isparta'da Lokantalardaki Yemek Fiyatları Arttı

Her sözüyle hayatımıza rehber olan Hz. Peygamber (s.a.s) kendisine İslam’ı soran birisine hitaben, “Allah’a iman ettim de ve dosdoğru ol!” (Müslim, İman, 38.) cevabıyla dünya ve ahiret saadetinin yolunu beyan etmektedir. İman ve istikamet hususunda müminler için en güzel örnek, hiç şüphesiz Peygamber Efendimizdir. Cenab-ı Hak, inanç, ibadet ve ahlakta istikametin yolunu göstermek için rahmetinin bir tecellisi olarak onu insanlığa rehber seçmiş; sırat-ı müstakimin ve güzel ahlakın gerektirdiği davranışları onun şahsında insanlığa öğretmiştir. Bu hakikat, Kur’an-ı Kerim’de “(Ey Muhammed) Hikmet dolu Kur’an’a andolsun ki, sen elbette dosdoğru bir yol üzere gönderilenlerdensin.” (Yasin, 36/2,3,4.) ayetiyle açıkça beyan edilmiştir. Resul-i Ekrem (s.a.s) de “Sözlerin en doğrusu, Allah’ın Kitabı; yolların en doğrusu ise Muhammed’in yoludur” (Nesai, Îdeyn, 22.) hadis-i şerifiyle iman ve istikamet üzere yürünecek yolun kılavuzluğunu yapacak iki temel ölçüye dikkat çekmiştir.

Bu vesileyle Mevlid Kandilimizi tebrik ediyor, Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftamızın aziz milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.’’