Matematik, sayılarla sanat ve estetik işidir. Siyaset ise, halka hizmet edebilme ve halka hizmetkar olabilme sanatıdır. Ben, siyasetçi ve iktisatçıyım tüccarım. Bu tanımları İzmir'de üniversite eğitimi yaparken hocalarımın çoğundan defalarca duymuşumdur. O günkü hocalarım, ülkeye hizmet edilme adına gerçekten çok idealist ve fedakar insanlardı. Bizleri yetiştirme adına, her türlü gayretten vareste değillerdi. Kendilerini minnetle ve şükranla anıyorum.

Bugünkü yazımızda 24 Haziran seçiminin ardından ortaya çıkan rakamlara bakacak ve rakamların bize söylemek istediklerini duymaya ve anlamaya çalışacağız.

% 53         Cumhur ittifakımızın Reis'e verdiği oran. Millet bu oranla galiba şunu demek istedi: "Reis, biz seni seviyoruz. 16 yıldır bu sevgimizi de sana her şartta ve her zaman gösterdik. Seninle çıktığımız bu yolda, eğitimden sağlığa, bayındırlıktan askeri başarılara, ekonomiden ulaşıma ve tüm dünya mazlumlarının yanında olma sevdana hayranız ve yanındayız. Bu ülkenin ilk başkanı da sen olmalısın. Rakiplerin tecrübe, birikim, kararlılık ve cesaret anlamında seninle boy dahi ölçüşemezler. Yolun açık, Allah yar ve yardımcın olsun."

% 42.6      Bu da milletin Ak Parti'ye verdiği pay. Bu oranla da, bu aziz millet Ak Parti’ye sanırım şunu demek istedi:"Reis'teki performansı sende aynı oranda göremedim. Listeler ve il teşkilatlarında sıkıntılar var. Ekonomik ve sosyal olarak çok daha güzel dönemleri gördüm. Beni o günlerimden çok uzaklaşmadan hemen önlemini al. Aksi takdirde olacaklardan en çok etkilenecek olan da yine sensin. Bu nedenle mecliste dayanışma, kaynaşma ve uzlaşmacı ol."

% 30         Bu ise, Millet ittifakının bay Muharrem İnce'ye biçtiği rol. Bu rol ile kadirşinas milletimiz herhalde şöyle demek istedi: ”Muharrem bey, partinle beraber sana 2 puan HDP'den, 2 puan küskün milliyetçilerden, 2 puan eski muhafazakarlardan, 2 puan da belki epey eski partilerden puan verildi. Verip verebileceğimiz en son bu. Kusura bakma. Gençsin, idealistsin, liderlik özelliğin var ama önce kendi evinin içini düzelt de sonra milletin evine gel. Millet olarak Reis var oldukça yeni bir lidere ihtiyaç yok. Satarım, bozarım, kaldırırım, yıkarım, sökerim gibi olumsuz söylemlerin bu milletin vicdanında yer bulamayacağını bilmen gerekirdi. Bunlar sana hiç yakışmadı. Biraz çalış iş yap, biz insanın lafına değil icraatına bakıyoruz.”

% 22         Vatandaşın CHP'ye uygun gördüğü dilim. Bu dilim ile millet Türk solunu layık olduğu % 25 bandından uzaklaştırmamış hatta iki üç puan Muharrem beye rağmen geriye çekmiştir. Bu dilimle şu demek istenmiştir: ”16 yıldır ve 9 seçimdir, Reis'e ve Ak Partiye karşı sürekli yeniliyorsun. Ortaya yarım yamalak bir muhalefetten başka bir şey koyamadın. Parti içindeki mücadeleden ülkenin sorunlarına eğilemedin. Her seçim ve her kurultayda, CHP'li vatandaşın istediği bir türlü olmuyor ve olamıyor. Yenilmeye de doymayacaksın galiba. Ülkeyi yönetmeye talipsen, aklını başına al, şapkanı önüne koy uzun uzun, “ince ince” düşün.

% 11.7      Doğu ve güneydoğudaki etnik oyların, biraz solcu, biraz sosyalist, biraz da büyük şehirlerde yaşayan eski tüfeklerin, aman baraj altına düşmesin diye HDP'ye belirlediği oran. Milletin bu kısmı da bence şöyle dedi: ”Sen de mecliste ol. Orada sana da ihtiyaç var. Kürt olman mecliste temsil edilemezsin anlamına gelmiyor. Apo’yu bırak. Federasyon ve özerlik gibi laflar etme. Bu ülkeye güven ve çalış. Temsil ettiğin kitlenin haklarını yasal düzlemde, demokrasi kültürü içinde ara. Dökülen kanın taşeronu olma. Gencecik solan fidanların vebali altında kalma.”

% 11.1      MHP'ye milletin uzattığı can simidi oranı. Bu rakamlarla, anladığım kadarıyla bu millet şöyle demek istedi:”Ey MHP ve Bahçeli bey, sana teşekkür ediyoruz. Bahçeli sen, adam gibi adamsın. Bu ülkenin Reis'ten sonra en kutlu ve en delikanlı lideri oldun. Bu ülkenin yarınları adına Reis’e verdiğin destekler tarihe altın harflerle yazılacaktır, yazılmıştır. Diğer partilerden kıstığım oranlar ile seni meclise büyük heyecanla taşıyorum. Aksine bir durum sana ve meclise çok büyük haksızlık olurdu. Mecliste dik dur, uyumlu ol. Birliktelik sana çok yakışıyor.”

% 10         İyi Partiye milletin belirlediği seviye. ”Sana genel başkanından daha fazla oy verdim ve meclise gönderiyorum. Genç ve yeni bir partisin. Diğer partilerin küskünlerini de alarak siyasi arenaya girdin. Ama bu demokrasi kültüründe suç değil. Kendi tercihin. Belki ileride sana da mecliste çok özel ve hayırlı görevler ve çalışmalar düşebilir. Liderinin başkan olma sevdasını bırak ve siyasette biraz daha dirsek çürüt. Siyaset, çok uzun soluklu bir hizmet serüvenidir ve sen daha çok yenisin. Gayret et, çok çalış ve bekle.”

Evet. Isparta'da 24 Haziran seçimlerinde çıkan, rakamları anlamaya ve anlamlandırmaya çalıştık. Bir sonraki yazımızda da, Isparta yerelinin siyasi rakamlarına göz atacağız. Kalın sağlıcakla...

İsmail TANIŞMAN