Batı Akdeniz Bölgesi’nin en yüksek kapasiteli eserlerinden biri olan Terminal Camii, aynı zamanda Külliye’nin de bir parçası… Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden izler taşıyan eserin yapımı 16 yıl sürdü. 

ISPARTA’NIN ESERİ 

Terminal Camii’nde aynı anda 3 Bin 500 kişi ibadet edebiliyor. 7 Bin m2 alan içerisindeki Külliye’de Kur-ân-ı Kerîm Kursu, Konferans Salonu, Taziye Odası, Morg ve Gasilhane bulunuyor. 1990 yılından bu yana Dernek Başkanlığı görevini yürüten Hüseyin Bayramoğlu, “Bu Isparta’nın, halkın eseridir. Çok onur veren bir yapıttır” dedi..

O ESER KÜLLİYE

Terminal Camii’nin doğuş öyküsü özünde 1970’li yıllara dayanıyor. Çünkü Dönemin Isparta Belediye Başkanı Fuat Uyar, buradaki 7 Bin m2 arsayı ‘Cami alanı’ olarak tahsis ediyor. 

1990 yılında Dernekleşen; Temmuz 1992’de de ilk kazması vurulan eser, çok güç koşullarda tamamlanabildi, 14 çileli ve koca yıl sürdü. Ama değdi: Zira şu anda 7 Bin m2 yerleşke içerisinde 1850 m2 alanda konuşlu Terminal Camii, cemaat açısından Batı Akdeniz’in en yüksek kapasitesine sahip durumda. Terminal Camii’nde aynı anda 3 Bin 500 kişi ibadet edebiliyor. Terminal Camii’nin kubbe yüksekliği 38 m, Minare ise 72 m. Bunlar da bir rekor aslında. Tüm bu göstergelerin ötesinde anılan Yerleşke sadece Camii değil, bir Külliye.

Terminal Külliye’sinde Kur-ân-ı Kerîm Kursları için salonlar var. Konferans Salonları var. Hatta Morg var. Cenazeleri İslamiyet’e uygun şekilde yıkamak için Gasilhane bulunuyor.

Külliye içerisinde her detay düşünülmüş. Yakınını, eşini, dostunu kaybedenler için Taziye Odası kurulmuş. Aile, taziyeye gelenleri bu odada kabul edebiliyor.

GEÇMİŞİN İZLERİ, GELECEĞİN MODERN ÇİZGİLER

1850 m2 inşaat alanı olan, aynı anda 3 Bin 500 kişinin ibadet edebildiği Terminal Camii, miras kültür ve modern çizgilerin bir sentezi niteliğinde. Zira Terminal Camii’ndeki minber, mihrap ve vaaz kürsüsü mermer sütunlardan yapıldı. Süslemeleri de yine aynı şekilde Osmanlı İmparatorluğu dönemi eserlerinin aynısı.

ISPARTA VE PEYGAMBERİMİZİ SEMBOLİZE ETTİĞİ İÇİN GÜL FİGÜRLERİ

Geçmiş kültür ve birikimleri yansıtan Terminal Camii’nde modern yorumlar da var. Zira 2 ayrı alanda devasa gül çizimleri var. Bu güller hem Peygamberimiz Hz. Muhammed’i (s.a.v.) çağrıştırıyor hem de Isparta gülünü sembolize ediyor.

3 ANA KAPISINA KÜNDEKARİ YAPILACAK 60 BİN TL FİNANSMAN GEREKİYOR

Batı Akdeniz Bölgesi’nin en büyük Camisi özelliği taşıyan aynı zamanda Külliye kapsamında olan Terminal’de farklı çalışma ve arayışlar da devam ediyor.

İNGİLİZCE, ALMANCA, RUSÇA BROŞÜRLER VAR

Bunlardan biri de herkesi kucaklamak. Cami özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bu nedenle de Külliye yönetimi Camiyi tanıtıcı broşürler hazırlamış. İngilizce, Almanca ve Rusca dillerinde broşürler sergileniyor.

Ayrıca Terminal Camii’nin en özel taraflarından biri de fiziksel engelliler için engel oluşturmaması. Fiziksel engellerin merdiven basamaklarını çıkamayacaklarını dikkate alan yönetim giriş kapılarının birine rampa yaptırdı. 

Caminin 3 ana girişi için Osmanlı mimarisi olan ahşap kapılar yaptırılacak. Bunun için de 60 Bin TL finansman gerekiyor.

HAC VE UMRE UĞURLAMALARININ ADRESİ

Şehirlerarası ulaşım merkezine yakınlığı nedeniyle de Terminal Camii, özel hizmetlerden birine daha ev sahipliği yapıyor. Hac farizası ve Umre için kutsal topraklara gidenler Terminal Camii’nden uğurlanıyorlar.