9 bin 728 yapıya belge verildi, 160 yapıya işlem yapıldı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, İmar Barışı kapsamında Isparta’da 17 bin 772 vatandaşın başvuru yaptığını ve bunlardan işlemleri tamamlanan 9 bin 728’ine Yapı Kayıt Belgesi verildiğini söyledi. Belge alan vatandaşların toplamda 28,5 Milyon TL ödeme yaptığını dile getiren Borca, 160 adet yapıya ilişkin ise işlem yapıldığını kaydetti.

İmara ve ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması için çıkarılan İmar Barışı kanununda son başvuru tarih 31 Ekim 2018. Başvuruların bitmesine 2 hafta gibi bir süre varken, İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, Isparta’daki başvurularla ilgili bilgi verdi. Borca, ibadethaneler ve kamu kurumlarının da imara ya da ruhsata aykırı yapıları varsa, başvuru yapmalarını önerdi.

 28.5 MİLYON TL ÖDEME YAPILDI
İmar Barışı kanunun Türkiye genelinde 13 milyon konutu ilgilendirdiğini ve ilimizde de ciddi yankı bulduğunu kaydeden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca,”İlimizde imar barışına vatandaşımızın ilgisinin yoğun olduğu görülmektedir. Son durumda, 17 bin 772 vatandaşımızın başvuru yaptığı, bu başvurulardan tüm işlemleri tamamlanmış olanların 9728 adet “Yapı Kayıt Belgesi” alındığı ve bu kapsamda 28.5 milyon TL’nin yatırıldığı görülmektedir. Başvuruların %69’nun merkezde olduğu, %6’sının Yalvaç, %6’sını Eğirdir oluşturmaktadır” dedi.

160 YAPIYA İŞLEM YAPILDI
İmar Barışı Kanunu’nun 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapıları kapsadığının altını çizen Borca, “Bu tarihten sonra yapılanlar İmar Barışı’ndan yararlanamıyor. Bir kısım uygulamalar görüyoruz. Bununla ilgili kurumumuzda şikayetler var. Bakanlığımızın da bu konuda ki talimatlarıyla denetimlerimiz devam ediyor. Şuana kadar 160 yapıya işlem yaptık. Denetimler başvuru son tarihine kadar devam edecek. 2018’de yapılmış imara aykırı uygulama kanun kapsamında değil. Bu konuda bakanlığımız, Harita Genel Komutanlığı ile gerek uydu görüntüleri konusunda resmi anlamda görüşmeleri var. Bunun arkasından savcılık ve belediye süreçleri olacak. Bu konuda ilgililerin dikkatini çekmek istedim” şeklinde konuştu.
 
KAMU KURUMLARI VE İBADETHANELER DE BAŞVURMALI
Kamu kurumları ile belediyelerin de İmar Barışı’ndan yararlanabileceğine değinen Borca, “Kamu kuruluşu ve belediyeler de olsa bazı yapılarda imara aykırı, ruhsatı alınmamış yapılar olabilir. Bununla ilgili en son bir düzenleme geldi. İbadethaneler ve genel bütçeye tabi kurumların yapıları için de kurum yöneticileri tarafından başvuru yapılabilecek. 31 Ekim son olduğu için kamu kurumları bünyesinde böyle yapılar varsa onların da başvurmalarını istiyoruz. Çünkü Ekim’den sonra böyle bir imkan olmayacak.  İbadethanelerin ve kamu kurumlarının başvurularında bir ücret tahakkuk edilmemektedir” ifadelerini kullandı.

GÜLSES GAZETESİ