Milli Eğitim Müdürü Ilyas Can, okul müdürlerinin yeniden görevlendirilmesi için yapılan değerlendirme puanlarıyla ilgili 'adaletsiz davranıldı' iddialarına yanıt verdi. İddiaların doğru olmadığını dile getiren Can, "10 kişinin yaptığı puanlama sisteminde demokratik ve adil davranıldı" dedi.

Isparta'da 138 okul müdürü için yapılan puan değerlendirmesinden sonra eleştirilerin hedefinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü vardı. 58 okul müdürünün 75 ve üzeri puan alarak yeniden görevlendirme hakkı kazandığı değerlendirmede adaletsiz davranıldığı ileri sürülerek, hedef gösterilen İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, iddialara açıklık getirdi. Yapılan değerlendirmelerde adaletsizliğin söz -konusu olmadığını dile getiren Can, puanlamanın 10 ayrı kişi tarafından eskiye nispeten daha demokratik ve daha adil olarak yapıldığını bildirdi.

BAKANLIK ELEŞTİRİLERİ DİKKATE ALMIŞ OLMALI
İnsanların yıllardır okul müdürleri ve idarecilerin belirlenmesi konusunda bazı taleplerinin olduğunu hatırlatan Can, "Vatandaşlarımız okul idaresinin okul aile birliği başkanı, veliler ve öğretmenler tarafından seçilmesini istiyordu. Bakanlığımız da yıllardır yapılan bu eleştirileri dikkate almış olmalı ki bunun ilk adımını atarak ilk önce puanlamanın yüzde 40'ını okul tarafından yapılmasını yüzde 60'nı da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılmasını bu sene yönetmeliğe koydu.« Şimdi burada okulda 7 kişi müdür hakkında puanlama yapıyor. Bunlar; 2'si en yaşlı ve en geç öğretmenler, 2'si öğretmenler kuruluna seçilen öğretmenler, Okul Aile Birliği Başkanı, Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı ve okul temsilcisi öğrenci. Okulda puanı bunlar veriyor. 3 kişi de Milli Eğitim kanadından puanlama yapıyor. Bunlarda; Milli Eğitim Müdürü. İnsan Kaynaklarına bakan Şube Müdürü ve bölüme bakan şube müdürü. Böylelikle 10 kişiden müteşekkil bir puanlama komisyonu oluşmuş oluyor. Değerlendirmeyi bunlar yapıyor" dedi.

25 PUANLIK ETKİM VAR, BİRİNİ MÜDÜR OLARAK GETİRME YETKİSİNE HAİZ DEĞİLİM

Öte yandan 10 kişinin değerlendirme yaptığı bir ortamın eskiye nispeten daha demokratik ve daha adil olduğunu ileri süren Can, şöyle devam etti; "Milli Eğitim Müdürü olarak puanlamadaki etkim 25 puandır. Şube müdürünün ki 20 puan, bölüme bakan şube müdürünün de 15 puandır. Yani Milli Eğitim Müdürü olarak çok istediğin birine tam puan versen dahi benim onu müdür olarak getirme yetkisine haiz değilim. Hiç kimse değil. Herkesin özel şifresi var. Şifrelerini giriyorlar orada sorular var o somlarla müdürü değerlendiriyorlar. Ben belki bir müdüre 25 puan tam vermişimdir ama okuldan hiç
puan getirememiş olabilir. Yani çok katılımlı olduğu için etki edemiyorsnuz. İnsanın olduğu yerde hata olmaz mı olmuştur ama eskiye nispeten bu daha hatasız daha demokratik daha adil bir değerlendirme sistemidir.

EN FAZLA OKUL MÜDÜRÜ ETKİLİ OLMUŞTUR DENİLEN SENDİKADAN ELENDİ

Diğer taraftan yeni görevlendirilen listelere bakılacak olursa kesinlikle iddia edilenlerin doğru olmadığı görülecektir. En fazla okul müdürü şu an ismini vermek istemediğim ve etkili olmuştur denilen sendika üyesinden elenmiştir. Sadece bu bile bu iddiaların ne kadar mesnetsiz olduğunu ean açık göstergesidir.

ŞEHİR MERKEZİNDE 100 TAM PUAN ALAN YOK

100 tam puan alan iki kişi var ve 'Bunlar kendine puan vermiş' şeklinde iddialar var. Bizim puanlama yapıtlığımız il merkezinde 100 tam puan alan hiçbir müdür adayı yok. Dolayısıyla bu sorunun muhatabı ben değilim. İlçelerden varsa bunun muhatabı da oradaki idareci arkadaştır.

MÜDÜRÜ OLMAYAN OKULLARA GÖREVLENDİRME YAPILACAK
Elenen müdür adaylarımızın itiraz etme durumu söz konusu değil. Zaten burada kadrolu atama yapılmıyor görevlendirme yapılıyor. Yapılan değerlendirme sonucunda müdürler 4 yıllığına» görevlendiriliyor. Ancak Ekim ayının içinde boş kalan okullarımızı ilan edeceğiz ve buralara mülakatla müdür alacağız. Buralara şartlan tutan ve elenen müdür adaylarımız müracaat edebilir. Mülakatta değerlendirilecek.

İLK GÖREVLENDİRMELER 1 -2 EYLÜL'DE YAPILACAK

Elenmiş bir müdür adayı kendi kurumunda değerlendirilmeyecek. Başvurduğu taktirde mülakatta da başarılı olursa açık olan başka okullarda müdür olarak görevlendirilecek. Ama ilk etapta kendi okulunu tercih edenlerin görevlendirmesini 1-2 Eylül tarihlerinde yapacağız. Ama kendi okullarını tercih etmeyenler aynı ay içinde ileri bir tarihte görevlendirilecekler."